fbpx

Contact

Boala care nu doare fizic, dar poate ucide și se estimează că va ajunge prima cauză a incapacităţii de muncă

Stresul duce de cele mai multe ori la degradarea sănătăţii. Din ce în ce mai mulţi oameni suferă de o afecţiune care nu doare fizic, însă poate ucide: depresia. Din păcate, mulţi oameni care suferă de depresie se tem să ceară ajutorul unui specialist, din cauza prejudecăţilor. Acum se estimează că 5% din populaţia României suferă de această boală, iar principala cauză a depresiei va deveni, până în 2020, stresul de la locul de muncă, spun experţii.

Statisticile ne arată că frecvenţa de a face depresie este mai mare de 4 ori la femei, faţă de băbaţi, iar cei care locuiesc în mediul urban sunt de două ori mai expuşi. Persoanele care au între 15 şi 29 de ani au cele mai mari şanse să dezvolte o depresie.

„Depresia va ajunge ca primă cauză a incapacităţii de muncă, ceea ce nu ne dăm seama la nivelul forţei de muncă din ţara aceasta este că un om care a intrat în depresie va consuma mult mai multe resurse din partea societăţii ca să-şi revină şi va dura mult mai mult timp ca să-şi revină, în loc să fie prevenită această tulburare. Există o prevalenţă a depresiei, a apariţiei depresiilor. La femei, în general, apare mai repede depresia decât la bărbaţi, deşi se manifestă ca simpome, ca evoluţie la fel.

Sunt cauze sociale, cauzele de mediu, adică factorii stresanţi de mediu, de la trafic, de la poluare, de la job, de la salarii, de la rate la bancă, de la boli.

Societatea a devenit mult mai agitată, timpul este mult mai scurt şi atunci s-au diversificat cauzele, au devenit din ce în ce mai fine şi atunci simptomele acestor depresii sunt din ce în ce mai greu de reperat. Aş putea spune din ce am văzut eu, depresiile provocate de job sunt cele care apar din ce în ce mai des”, spune Cosmin Badea, psihoterapeut.

În România, între 2010 şi 2016 au fost internate cu diagnosticul de depresie aproape 350 de mii de persoane. Cele mai multe în 2013 când au fost aproape 75 de mii de pacienţi internaţi.

Sursa: Digi24

Comments

comments

Apelează