fbpx

Contact

Costurile cu forța de muncă din România, a șasea mare creștere din UE în T1. Din 2015, România a ocupat constant prima poziția în funcție de evoluția acestor costuri

Trimestrul I din 2020 a fost primul, după mai mulți ani, în care România nu a înregistrat cea mai mare creștere a costului cu forța de muncă din Uniunea Europeană, arată datele publicate de Eurostat. România ocupă, după primele trei luni din acest an, poziția a șasea în UE în funcție de ritmul anual de creștere al costului forței de muncă.

Costul orar al forței de muncă în România a crescut, în primul trimestru, cu 8,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, o încetinire substanțială față de trimestrele anterioare. Costurle salariale au urcat cu 8,3%, iar cele non-salariale, cu 10,2%. În ultimul trimestru din 2019, costurile cu forța de muncă urcaseră cu 12%, iar în trimestrul al treilea, cu 13,2%. Cel mai mare salt al costurilor cu forța de muncă, de 9,9%, a fost consemnat în industrie. Începând cu ultimele trei luni din 2015, România a avut, în fiecare trimestru, cea mai rapidă creștere a costurilor cu forța de muncă în rândul statelor membre UE. În primul trimestru din acest an, cele mai mari creșteri anuală ale costului orar cu forța de muncă au fost înregistrate în Lituania (+11.4%), Bulgaria (+10.2%), Slovacia (+9,8%), Polonia (+9%) și Austria (+8,6%). În zona euro, creșterea în ritm anual a costului forței de muncă a fost de 3,4%, în timpce, în UE, avansul s-a situat la 3,7%. Costurile cu forța de muncă includ obligațiile salariale brute, contribuțiile sociale ale angajatorului și alte impozite și taxe, fiind substrase subvențiile primite de companii în legătură cu angajările.

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează