fbpx

Contact

După 14 ani la aceeași sumă, valoarea ISR, în raport cu care se calcuIează șomajul și venitul minim, va fi indexată anual

Parlamentul, prin votul final al Camerei Deoutaților, a adoptat un proiect de lege privind indexarea anuală, cu rata medie a inflației din anul precedent, a indicatorului social de referință (ISR), în raport cu care sunt calculate toate prestațiile sociale, precum venitul minim garantat sau indemnizația de șomaj. Măsura se va aplica de anul viitor, deși valoarea ISR nu a mai fost actualizată în prezent de 13 ani și este de 500 lei.

Proiectul a fost respins în 2018 de Senat și deși comisia de muncă din Camera Deputaților îi întocmise raport de adoptare încă din 2019, proiectul a fost suspus votului abia acum, după noi modificări. Indicatorul Social de Referință (ISR) reprezintă valoarea în raport cu care sunt calculate toate prestațiile sociale, precum venitul minim garantat, indemnizația de șomaj, ajutorul pentru încălzire și chiar alocația de stat pentru copii (în privința căreia s-au adoptat însă legii distincte de majorare).

Coeficientul de multiplicare pentru fiecare tip de prestație în parte se numește Indicele Social de Inserție (ISI), iar pentru alocația de stat pentru copil este de 0,168 din ISR. Valoarea ISR se poate modifica prin hotărâre a Guvernului, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum prognozat anual sau pentru anul anterior, așa cum este prevăzut în prin Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

În ciuda creșterii prețurilor, valoarea ISR a rămas la nivelul de 500 lei, stabilit în 2008, cu 13 ani în urmă. Parlamentul a adoptat o lege, promulgată de șeful statului, prin care alocația de stat pentru copii va fi indexată anual cu rata inflației, astfel că efectul noii legi privind indexarea ISR ar avea impact asupra celorlalte prestații sociale, precum indemnizația pentru șomaj.

Inițiativa legislativă propunea indexarea anuală a ISR cu 100% din rata inflației, ca indicator ce reflectă creșterea anuală medie a prețurilor.

Forma finală și votată a proiectului stabilește însă că: ”Valoarea indicatorului social de referință se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Național de Statistică. În situația în care rata medie anuală a inflației are valoare negativă, se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referință”.

Aleșii au mai stabilit că valoarea anuală a indicatorului social de referință trebuie avută în vedere la elaborarea legilor bugetare anuale. Măsura se va aplica astfel de la 1 martie 2022, adică după 14 ani în care valoarea ISR a rămas la 500 lei, nefiind actualizată de nicio guvernare.

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează