fbpx

Contact

5 motive pentru care nu esti chemat la interviu, desi ai experienta care te recomanda

Atunci cand alegi metoda clasica pentru a aplica la un nou job, cea a trimiterii unui CV, poate fi frustrant sa astepti la nesfarsit telefonul prin care ti se extinde o invitatie la un interviu. In plus, faptul ca nu esti chemat la o discutie poate avea un impact negativ asupra increderii si stimei de sine, cu toate ca, uneori, motivele pentru care nu ai fost invitat la interviu nu au legatura cu pregatirea ta profesionala. Exista numeroase motive pentru care multi candidati sunt trecuti cu vederea: ocuparea postului printr-o recomandare, pierderea CV-ului tau printre alte sute, lipsa experientei necesare, greselile de redactare ale CV-ului, lipsa unui parcurs profesional convingator etc. Daca unele dintre aceste motive nu tin de candidat in sine, ci de companie, celelalte pot fi evitate cu succes, daca tii cont de cateva reguli elementare. Astfel, iti poti creste sansele de a fi invitat la un interviu si de a putea sa convingi persoana aflata de cealalta parte a mesei ca tu esti omul potrivit pentru job:

Ai un CV cu greseli

Un CV cu greseli de redactare, de gramatica sau de ortografie spune despre tine ca esti o persoana lipsita de profesionalism, neatenta, care nu are rabdare sa arunce o a doua privire pe CV si sa corecteze micile greseli. Daca nu esti sigur de ceea ce ai scris in rezumatul tau profesional, roaga o cunostinta sa arunce o privire si sa iti atraga atentia daca identifica orice fel de greseala in el.

Nu atasezi o scrisoare de intenție Scrisoarea de intentie este modul prin care multi manageri sau oameni de la HR fac diferenta intre candidatii cu adevarat interesati de job si cei care aplica pentru zeci de posturi si companii si care nu au timp sa trimita un mesaj personalizat. Scrisoarea de intentie te poate ajuta sa evidentiezi cele mai importante lucruri din CV si sa arati cum poti deveni un atu pentru companie, prin abilitatile si expertiza ta profesionala. Este suficient sa respecti sfaturile despre cum sa redactezi scrisoarea de intentie si vei vedea ca si numarul interviurilor la care esti chemat va creste brusc.

Nu ai asteptari salariale realiste

Unele companii le cer candidatilor sa completeze si o suma orientativa pentru care ar fi dispusi sa lucreze pe o anumita functie. Iar atunci cand asteptarile tale salariale nu sunt adaptate la nivelul pietei, nu sunt sustinute de pregatirea ta profesionala sau sunt pur si simplu peste puterea financiara a companiei, nu vei primi o invitatie la interviu. Asigura-te intotdeauna ca esti la curent cu nivelul salariilor din piata pentru functia pe care o tintesti si ca asteptarile tale sunt realiste.

Activitatea ta pe retelele de socializare e neprofesionist Nu sunt putini angajatorii care verifica inainte conturile de pe retelele sociale ale potentialilor candidati. Iar atunci cand prezenta ta pe retelele sociale sugereaza ca esti o persoana lipsita de profesionalism, niciun manager sau om de HR nu te va chema la interviu. Asta nu inseamna ca trebuie sa incepi sa publici doar articole stiintifice si fotografii in care apari imbracat in tinute office. Insa folosirea unui limbaj decent, stergerea oricarei fotografii in care apari in ipostaze discutabile si evitarea mesajelor in care te plangi de fostii angajatori sau de actualul loc de munca sunt doar cateva dintre regulile de baza de care ar trebui sa tii cont.

Ai sarit de la un job la altul

Orice angajator va intelege daca un candidat a stat doar una sau doua luni pe un post, dar are in rest un CV puternic. Insa daca toate joburile tale au fost scurte si nu ai stat in niciun loc mai mult de cateva luni, angajatorul se va gandi ca vei proceda la fel si daca decide sa te angajeze, iar peste putin timp va trebui sa reia de la zero procesul de recrutare. Sursa: Wall Street

Comments

comments

Apelează