fbpx

Contact

Acord cu Parlamentul European pe Directiva privind expunerea lucrătorilor la agenții cancerigeni

Președinția română a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord provizoriu cu Parlamentul European, cu privire la expunerea lucrătorilor la agenții cancerigeni și mutageni la locul de muncă.

Acordul politic provizoriu a fost obținut în cadrul negocierilor de marți, 29 ianuarie 2019, pe marginea celei de-a treia revizuiri a Directivei privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți cancerigeni sau mutageni la locul de muncă (Directiva 2004/37/CE). Această revizuire va consolida drepturile lucrătorilor la un nivel ridicat de protecție a sănătății și securității la locul de muncă. Acordul politic urmează să fie aprobat de statele membre din Consiliul UE.

“Acordul de astăzi este un pas suplimentar pentru a proteja milioane de lucrători de expunerea la agenți cancerigeni. Directiva va îmbunătăți condițiile de muncă pentru lucrătorii din întreaga UE și va preveni peste 22.000 de cazuri de boli profesionale, potrivit specialiștilor Comisiei Europene”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale din România.

Prin această Directivă, se propune reducerea expunerii profesionale la cinci agenți chimici cancerigeni și stabilirea de valori-limită de siguranță. Cei cinci agenți cancerigeni vizați sunt: cadmiul și compușii săi anorganici, beriliul și compușii săi anorganici, acidul arsenic și sărurile acestuia, precum și compușii anorganici de arsen, formaldehida și 4,4′-metilen-bis-(2-cloranilină) (MOCA).

Ulterior adoptării acestei Directive, Comisia Europeană trebuie să evalueze și posibilitatea extinderii domeniului de aplicare, pentru a include o listă a medicamentelor periculoase, inclusiv a medicamentelor citotoxice care sunt cancerigene sau mutagene.

Informații suplimentare:

Propunerea care vizează acești cinci noi agenți cancerigeni și mutageni a fost lansată de către Comisia Europeană în luna aprilie 2018 și completează lista celor 21 de substanțe care au fost deja limitate. Această inițiativă se va dovedi extrem de importantă pentru cetățenii europeni, estimările arătând că peste 1.000.000 de lucrători din UE vor avea condiții de muncă îmbunătățite. Introducerea valorilor limită de expunere nu numai că va contribui la reducerea cazurilor de cancer asociat muncii, ci va limita și alte probleme de sănătate cauzate de substanțele cancerigene și mutagene. Valorile limită europene promovează, de asemenea, un obiectiv comun și clar pentru angajatori, lucrători și pentru autoritățile care asigură respectarea legislației.

Sursa: Ministerul Muncii si Justitiei Sociale

Comments

comments

Apelează