fbpx

Contact

Alegerea instantei in cazul conflictelor de munca

In privinta conflictelor de munca si teritoriului aferent, Codul Muncii vine cu prevederi prin art. 269 si art. 210.

Instanta a pus cap la cap prevederile din legislatie

De la art. 269, care arata prin alin. 2 ca orice cerere referitoare la clauzele prevazute in alineatul anterior, se adreseaza instantei competente in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul, resedinta sau sediul se deroga prin art. 210 din Legea nr. 62/2011 ca orice cerere referitoare la solutionarea conflictelor individuale de munca se adreseaza tribunalului in a carui circumscriptie isi are domiciliul sau locul de munca reclamantul.

Tot in legea nr. 62/2010 privind dialogul social este prevazut prin art. 126 ca “Dispozitiile prezentei legi referitoare la procedura de solutionare a conflictelor individuale de munca se completeaza in mod corespunzator cu prevederile Codului de procedura civila.”

Codul de procedura civila ne arata prin art. 116, ca reclamantul este liber sa aleaga intre mai multe instante competente.

Punand toate aceste texte cap la cap, instanta concluzioneaza ca este vorba despre o competenta alternativa.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis

Astfel, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca in cazul cererilor de chemare in judecata privind conflictele de munca, reclamantul are dreptul de a alege intre instanta de la domiciliu si cea de la locul de munca, optiunea reclamantului exercitandu-se la momentul sesizarii instantei. (Decizia nr. 235 din 2 februarie 2016 pronuntata in recurs de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie)

 

Sursa: scj.ro

Comments

comments

Apelează