fbpx

Contact

Apar noi pensionari speciali

pensionare la 70 de ani

O lege concisă, promulgată de președintele României, mai schimbă ceva din sistemul public de pensii. Este vorba despre o modificare legislativă care oferă o serie de facilități celor care au lucrat sau lucrează în domeniul energetic. Concret, prevederile legii îi includ pe mineri și energeticieni care dacă au 25 de ani de muncă în domeniu și implicit o perioadă egală de contribuție vor putea ieși la pensie cu 13 ani înainte de vârsta standard. Adică, dacă s-au strâns 25 de ani de plată a contribuțiilor de asigurări în domeniul energetic, angajații vor putea ieși la pensie la vârsta de 52 de ani.

Principalul argument al acestei facilități acordate de lege este acela că energeticienii și minerii lucrează în condiții grele și, drept urmare, au dreptul să primească un regim special în ceea ce privește pensionarea. Din acest punct ce vedere, este o întrebare: cui i se va aplica legea?

Pentru că minerii și o parte dintre angajații din sistemul energetic lucrează într-adevăr în condiții grele, periculoase sau cu o responsabilitate specială. Dar, nu toți salariații au același regim dur de lucru, cum ar fi, de exemplu, cei din departamentele de suport tehnic sau economic. De aceea, legea ar trebui să facă o diferență între angajați, în funcție de intensitatea și periculozitatea muncii.

Totodată, schimbarea legislației vine într-un moment complicat. Companiile energetice care utilizează cărbunele ca materie primă vor trece printr-un proces de restructurare. Un proces care va presupune și disponibilizări de personal sau, în noile condiții legale, ieșiri la pensie. De aceea, efectul noilor prevederi, care vor intra în vigoare după publicarea legii în Monitorul Oficial, pare a fi fost calculat.

Numai că facilitățile pentru pensionare vin într-un moment cât se poate de complicat. Actuala coaliție politică s-a instalat la guvernare cu promisiunea de a reforma sistemul public de pensii și, cu prioritate, așa-numitele pensii speciale.

Nu s-a întâmplat nimic, practic, pandemia fiind motivul în spatele căruia Guvernul și Parlamentul s-au ascuns pentru a nu lua nicio decizie în ceea ce privește sistemul public de pensii.

Singurul lucru care s-a hotărât a fost amânarea creșterii punctului de pensie cu 40% și aplicarea unei majorări doar parțiale. A fost o decizie curajoasă, din punct de vedere politic, dar absolut necesară, dacă ne gândim atât din punctul de vedere al situației bugetare, cât și din cel al agențiilor de rating, care au condiționat explicit păstrarea ratingului de țară de amânarea creșterii pensiilor cu 40%.

Problema vârstei la care minerii și energeticienii pot ieși la pensie este legată de contextul în care apare prevederea legală. Sunt deja ani de zile de nemulțumiri privind pensiile speciale și de așteptări referitoare la găsirea unor soluții legale, constituționale, în primul rând, pentru un sistem public mai echitabil.

În această situație, apariția a încă unei categorii de lucrători care devin speciali în ceea ce privește ieșirea la pensie este inoportună. Pe de o parte, pentru că energeticienii se adaugă și ei la salariații care au un regim diferit de pensionare față de standardele comune. De fapt, se adaugă militarilor, polițiștilor, magistraților, grefierilor, diplomaților, aviatorilor, lucrătorilor din servicii, funcționarilor de la Curtea de Conturi, care fiecare în parte au o lege ceva mai specială atunci când vine vorba de ieșirea la pensie.

Pe de altă parte, noua lege va inspira și alte categorii de angajați care vor cere și ei condiții preferențiale. Ar putea apărea și constructorii, salariații din industria auto sau din agricultură care vor cere facilități la pensie. Și atunci, Guvernul și Parlamentul vor avea cu adevărat o problemă.

Sursa: www.rfi.ro

Comments

comments

Apelează