fbpx

Contact

Avocaţii din oficiu ameninţă cu proteste dacă Ministerul Justiţiei nu va fi de acord cu majorarea onorariilor

14 barouri din ţară anunţă proteste începând din a doua parte a acestei luni, dacă Guvernul nu va aproba majorarea onorariilor avocaţilor din oficiul. Acestea solicită un nou Protocol cu Ministerul Justiţiei, în condiţiile în care, în momentul de faţă, este în vigoare un Protocol din 2015 conform căruia onorariile pornesc de la 130 de lei brut.

Avocaţii care prestează servicii de asistență judiciară în materie penală, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție ar putea apela, începând cu 11 februare, la diverse manifestări de protest. Aceasta dacă Ministerul Justiţiei nu le va aproba adoptarea unui nou Protocol care să reglementeze cuantumul onorariilor pentru serviciile prestate. Actualul Protocol datează dn 2015. “În ipoteza în care nu veți răspunde pozitiv solicitărilor noastre, vom analiza în cadrul Consiliilor Barourilor aprobarea demarării unor proceduri de atenționare a factorilor responsabili, constând în mai multe etape, respectiv: prezentarea avocaților în cauzele respective, purtând o banderolă albă pe braț in perioada 11.02.2019 – 24.02.2019; asigurarea asistenței judiciare exclusiv în cauzele penale în care se discută măsurile preventive in perioada 25.02.2019 – 10.03.2019; neasigurarea asistenței judiciare, la început câte 30 minute pe zi, timp de o săptămână, apoi pe termen nelimitat, până la identificarea și aplicarea soluțiilor la problemele de mai sus cu incepere din 11.03.2019.”, se arată într-un comunicat al Baroului Timiş, unul dintre Barourile care au semnat comunicatu adresat Guvernului şi Ministerului Justiţiei.

Cât câştigă un avocat din oficiu
În momentul de faţă, conform Protocolului încheiat între Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) şi Ministerul Justiţiei, onorariul avocaţilor din oficiu porneşte de la 130 de lei brut per activitate judiaciară pentru asistență extrajudiciară specifică ajutorului public judiciar şi poate ajunge până la un maximum de 700 lei brut pe activitate judiciară, pentru activități specifice accesului internațional la justiție în materie civilă.

Pentru activităţile specifice procesului civil, onorariile pornesc de la 195 de lei şi pot ajunge la 650 de lei. Sumele respective sunt brute, avocatul având o serie de obligații fiscale, precum și față de sistemul propriu de asigurări sociale. Astfel, un avocat este impozitat cu 10% din venitul net sau norma de venit corectată şi plăteşte 10% din baza de calcul de 6 sau de 12 salarii minime brute, după caz, pentru CASS. Procentul datorat sistemului propriu de asigurări sociale este de 11% din veniturile brute realizate.

“Avocatul, partener indispensabil al justiţiei, poate încasa pentru activitatea judiciară prestată într-un dosar, suma minimă de 140,57 lei / net sau suma maximă de 468,58 lei / net. De la 1 ianuarie 2019, salariul minim pe economie este de 2.080 de lei brut. De asemenea, persoanele cu studii superioare care au cel puțin 1 an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare vor avea salariu minim brut 2.350 lei lunar. La salariul minim brut de 2080 lei/lună, salariul net (în mână) primit de angajat va fi de 1.263 lei. Cu alte cuvinte, pentru un dosar, un avocat poate încasa un venit net de 8,98 de ori mai mic decât venitul net lunar al unei persoane fără pregătire universitară”, se arată în comunicatul Baroului.

Onorarii de 5-6 lei
În afară de majorarea onorariilor, avocaţii mai cer, coonform documentului citat şi eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii. “Protocolul (aflat acum în vigoare n.red) reglementează dreptul judecătorilor și procurorilor de a cenzura sumele stabilite cu titlu de onorarii, aplicarea art. 10 din Protocol dovedindu-se în cvasi-totalitatea situațiilor ca fiind una abuzivă și arbitrară. Atunci când pretindeți ori discutați despre fundamentarea ori argumentarea economică a noului Protocol, să nu omiteți următoarele argumente, spunem noi, esențiale:Magistrații care stabilesc onorarii derizorii (au fost stabilite și în cuantum de 5-6 lei, în unele zone) au salarii de zeci de mii de lei. Nu este nici locul și nici rolul unei analize a muncii magistratului, însă gradul de dificultate a muncii avocatului este deosebit de ridicat”, se mai arată în comunicatul Baroului care atrage atenţia asupra creşterii inflaţiei şi a devalorizării monedei naţionale în raport cu euro.

Nu în ultimul rând, avocaţii solicită Ministerului Justiţiei şi reglementarea prin Protocol a onorariilor/remunerațiilor cuvenite curatorilor. “Având în vedere lipsa oricărei reglementări a cuantumului onorariilor/remunerațiilor cuvenite curatorilor, precum și practica total diferită și lipsită de orice fundamentare a instanțelor de judecată din țară, în acord cu toate argumentele dezvoltate mai sus, apreciem că se impune cu celeritate reglementarea acestora prin Protocolul la care am făcut referire mai sus.”, se mai arată în comunicat.

Anul trecut, până la rectificarea bugetară din luna noiembrie, Ministerul Justiţiei a avut restanţe faţă de avocaţii dn oficiu de datau din luna august.

Sursa: Economica.net

Comments

comments

Apelează