fbpx

Contact

CCR a decis că legea privind coeficienții minimali de ierarhizare este neconstituțională

Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecția de neconstituționalitate formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Național Liberal și ale Uniunii Salvați România cu privire la Legea privind stabilirea coeficienților minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel național, informează CCR prin intermediul unui comunicat publicat pe site-ul oficial.

În urmă deliberărilor, judecătorii Curții Constituțională au hotărât în unanimitate să admită obiecția de neconstituționalitate a Legii privind stabilirea coeficienților minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului, constatând că sunt încălcate prevederile art.111 alin.(1) și art.138 alin.(5) din Constituție.

ARTICOLUL 111

(1) Guvernul şi celelalte organe ale administraţiei publice, în cadrul controlului parlamentar al activităţii lor, sunt obligate să prezinte informaţiile şi documentele cerute de Camera Deputaţilor, de Senat sau de comisiile parlamentare, prin intermediul preşedinţilor acestora. În cazul în care o iniţiativă legislativă implică modificarea prevederilor bugetului de stat sau a bugetului asigurărilor sociale de stat, solicitarea informării este obligatorie.

ARTICOLUL 138

(5) Nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare. La începutul lunii iunie, deputaţii au dat vot favorabil proiectului de lege pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională, corespunzător nivelului de calificare.

Potrivit unui amendament care aparţine preşedintelui Comisiei pentru muncă, Adrian Solomon, legea garantează dreptul tuturor salariaţilor la plata unui salariu brut lunar, diferenţiat pe criteriul nivelului de studii, în cadrul unui program normal de lucru. Conform unui alt amendament, articolul 2 se modifică astfel: “Cuantumul salariului brut lunar se stabileşte prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii”.

Actul normativ stabilea coeficienţii minimali de ierarhizare salarială pentru sectoare de activitate pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul acestora şi pentru care nu există legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de muncă la nivel de unitate în vigoare. Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Sursa: www.economica.net

Comments

comments

Apelează