fbpx

Contact

CNIPMMR: Majorarea diferentiata a salariului minim incalca Codul Muncii. Peste 80% din firme resping propunerea!

Patru din cinci firme din Romania nu isi permit majorarea salariului minim la nivelul propus de Guvern, respectiv 2.080 de lei. Mai putin de jumatate dintre societatile participante la un sondaj derulat de CNIPMMR spun ca ar putea creste salariul minim cu 50 de lei, brut, iar 32% pot suporta o majorare de 100 de lei de la 1 ianuarie 2019. Cat despre diferentierea salariului minim in functie de studii si vechime, reprezentantii Consiliulul spun ca masura incalca Codul Muncii. Diferentierea salariului minim incalca principiul “ la munca egala, plata egala”, sustine presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu.

“In aceste conditii, vom avea o persoana cu 14 ani de vechime, cu salariul minim pe economie, de 2.080 de lei, si o persoana care face exact aceeasi munca, cu o experienta de 15 ani, care realizeaza o diferenta de salariu pentru aceeasi munca. (…) In cazul in care, totusi, se introduce salariul minim diferentiat, am luat in vedere chiar atacarea in contencios administrativ a acestei masuri pentru ca incalca Codul Muncii si nu poti la munca egala, plata sa fie diferentiata”, a explicat Jianu.

Mai mult, acesta a mai spus ca este pentru ultima oara cand patronatele din Romania mai accepta majorarea salariului minim fara o fundamentare economica. Cum pot impiedica patronatele majorarea salariului unilateral, de catre Guvern?

“Intreprinzatorii sunt de acord cu marirea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2019. Este, insa, pentru ultima oara cand confederatiile patronale accepta aceasta marire nefundamentata a salariului minim pe economie si ne vom gandi la masuri foarte dure in perioada urmatoare. (…) Toate patronatele au decis ca nu se vor mai prezenta in niciun fel de discutie in Consiliul National Tripartit, tocmai pentru a nu da posibilitatea Guvernului sa iasa public si sa spuna ca a discutat cu patronatele. In al doilea rand, ne vom pregati si vom veni noi cu un mecanism de stabilire a salariului minim (de ex. dupa modelul celui existent in Marea Britanie) si mai sunt si alte parghii pe care le avem la indemana”, a precizat Florin Jianu, mentionand ca vorbeste in numele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania.

Sursa: Wall-Street

Comments

comments

Apelează