fbpx

Contact

Completarea normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr.263/2010

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, normele metodologice de aplicare a legislatiei din domeniul pensiilor au fost completate printr-o Hotarare, pentru a asigura aplicarea unitara si echitabila a prevederilor legale referitoare la pensionarii sistemului public de pensii,  care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa I si/sau grupa a II-a, ori in conditii deosebite si/sau conditii speciale de munca.

Se stabileste stagiul de cotizare

Prin Hotararea de Guvern, se stabileste stagiul de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual in procesul de recalculare a pensiilor, astfel incat persoanele care au lucrat in conditii identice sa beneficieze la determinarea punctajului mediu anual de stagii de cotizare identice.

In aceasta categorie intra pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislatiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa I si/sau grupa a II-a de munca potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite si/sau conditii speciale, si care nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale.

Punctajele anuale se modifica

Art. 1691 din Legea nr. 263/2010 aduce cresteri punctajelor anuale realizate in aceste perioade:

– cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa I de munca sau in locuri de munca incadrate in conditii speciale;

– cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa a II-a de munca sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite.

De mentionat insa ca de aceasta prevedere benficiaza doar pensionarii ale caror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 1 ianuarie 2011 si pentru care, la deschiderea drepturilor initiale de pensie, conform legii, a fost utilizat un stagiu de cotizare mai mic decat cel utilizat pentru restul pensionarilor.

Recalcularea drepturilor de pensie se realizeaza, din oficiu

Recalcularea drepturilor de pensie conform art. 1691 din Legea nr. 263/2010 se realizeaza, din oficiu, iar plata drepturilor va fi facuta in etape:

– in iulie 2017, in cazul persoanelor ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1990-31 martie 2001 inclusiv;

– in decembrie 2017, in cazul persoanelor ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1 aprilie 2001-31 decembrie 2010 inclusiv.

Acestea se iau in considerare si se platesc incepand cu data de 1 ianuarie 2016, conform legii.

Ce se intampla daca punctajul calculat e mai mic?

In cazul in care punctajul mediu anual este mai mic, se mentine punctajul mediu anual si cuantumul aferent aflat in plata sau cuvenit la data recalcularii.

 

 

Sursa: mmuncii.ro

Comments

comments

Apelează