fbpx

Contact

Consiliul Naţional al IMM-urilor respinge salariul minim european, care ar însemna un salariu minim de 2.000 de lei net în România: s-ar închide firme

Ca să ajungă la nivelul de 60% din salariul mediu net pe economie, cum propune Comisia Europeană pentru toate statele UE, salariul minim net în România ar trebui să crească cu 654 de lei, de la 1.346 de lei până la 2.000 de lei net. Consiliul Naţional al Între­prinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) susţine că introducerea unui salariu minim pe economie în fiecare stat membru al UE ar putea duce la închiderea firmelor care nu pot susţine creşterea salarială, precum şi la scăderea motivaţiei de a înfiinţa companii noi.

„România este ţara cu cea mai mică pondere a salariului minim net din salariul mediu net, de 39,58%, mai mică decât cea din Bulgaria şi decât cea din Ungaria. Pentru ca România să ajungă la un procent de 60% al salariului minim net din salariul mediu net, trebuie să fie o creştere de peste 20%. O astfel de creştere înseamnă un impact economic şi social deosebit de intens şi cu efecte greu de anticipat. Din punct de vedere economic, vor scădea numărul şi proporţia microîntreprinderilor, va scădea motivaţia de a înfiinţa firme, iar IMM-urilor le va fi dificil să funcţioneze“, afirmă Ovidiu Nicolaescu, preşedintele de onoare al CNIPMMR.

Iniţiativa de la nivel european de a crea un salariu minim standard pentru statele membre ale Uniunii Europene va aduce un salariu minim în fiecare stat membru echivalent cu 60% din salariul mediu net din ţara respectivă.

La nivelul Uniunii Europene se discută despre introducerea unui salariu minim unic european încă din perioada în care Jean-Claude Juncker conducea Comisia Europeană. Proiectul este continuat de actualul preşedinte, Ursula von der Leyen, ca parte din eforturile Uniunii Europene de a opri migraţia masivă dinspre ţările estice către ţările vestice ale Uniunii Europene.

Documentul despre salariul minim, care este încă în faza de dezbatere, îşi propune să stopeze sau să încetinească migraţia forţei de muncă, să crească standardul de viaţă şi să creeze premise mai bune pentru dezvoltarea viitoarei forţă de muncă. „În foarte multe ţări s-a subliniat că vor fi efecte negative precum închiderea firmelor care nu pot susţine creşterea salarială, migrarea companiilor multinaţionale în state non-UE, precum şi creşterea inflaţiei. Dacă se va face o asemenea mărire în România, economia naţională nu are capacitatea să producă suficiente produse şi servicii, astfel că vor creşte masiv importurile“, afirmă Ovidiu Nicolaescu.

Florin Jianu, preşedintele executiv al CNIPMMR, acuză lipsa unei dezbateri în România pe subiectul salariului minim pe economie în fiecare stat membru al UE.

„Din păcate, în România nu există o dezbatere publică privind acest concept extrem de important la nivel european care va aduce elemente pozitive şi negative. Un salariu minim european înseamnă o dezbatere europeană. În alte ţări europene există o dezbatere intensă cu privire la acest subiect. Din păcate, România politică de astăzi nu lasă loc şi acestor subiecte consistente de dezbatere, nu am văzut deloc în spaţiul public o astfel de dezbatere. Considerăm că Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor, Guvernul în ansamblul lui ar trebui să lanseze câteva dezbateri publice cu partenerii sociali – patronate, sindicate“, spune Florin Jianu.

După consultarea partenerilor sociali, dacă se dovedeşte fezabilă, propunerea de stabilire a unui mod de calcul al salariului minim, unitar la nivel european, va fi introdusă în planul de acţiune pentru anul 2021 al Comisiei Europene.

În decembrie 2019, salariul mediu net în România era de circa 3.340 de lei net, potrivit datelor INS.

În urma creşterii salariului minim brut cu 150 de lei în ianuarie 2020, acesta ajunsese la 2.230 de lei brut, adică circa 1.346 de lei net, aproximativ 40% din salariul mediu net.

Ca să jungă la nivelul de 60% din salariul mediu net pe economie, salariul minim net ar trebui să crească cu 654 de lei, de la 1.346 de lei, şi să ajungă la 2.000 de lei net (circa 3.409 de lei brut, faţă de 2.230 de lei, cât este acum).

Sursa: www.zf.ro

Comments

comments

Apelează