fbpx

Contact

Contractul individual de munca, cu timp partial

Salariatul cu fractiune de norma are un numar al orelor de lucru, calculat saptamanal sau ca medie lunara, inferior numarului de ore lucrate lucrate de un salariat cu norma intreaga.

Cum poate fi incadrat un salariat cu fractiune de norma?

Poti incadra un salariat cu fractiune de norma prin contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, denumit contract individual de munca cu timp partial.

Acesta se incheie numai in forma scrisa.

Care este salariatul comparabil?

Salariatul comparabil este cel angajat cu norma intreaga in aceeasi unitate, are acelasi tip de contract individual de munca, are aceeasi activitate sau una similara cu cea a salariatului angajat cu contract individual de munca cu timp partial. Se iau in considerare si alte aspecte, cum ar fi vechimea in munca si calificarea/aptitudinile profesionale.

Ce se intampla daca nu ai un salariat comparabil?

Daca nu exista un salariat comparabil in unitate, se iau in considerare dispozitiile din contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, reglementarile legale in domeniu.

Ce mai cuprinde contractul individual de munca?

Pe langa prevederile art. 17 alin. (3) din Codul Muncii, contractul individual de munca cu timp partial mai cuprinde:

  • durata muncii si repartizarea programului de lucru;
  • conditile in care se poate modifica programul de lucru;
  • interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

In cazul in care aceste prevederi lipsesc, contractul se considera incheiat pentru norma intreaga.

Care sunt drepturile salariatului?

Salariatul se bucura de aceleasi drepturi de care se bucura si salariatul cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

Drepturile se acorda proportional cu timpul de munca efectuat, raportat la cele stabilite pentru program normal de lucru.

Ce obligatii are angajtorul?

Angajatorul este obligat sa ia in considerare cererile salariatilor de a se transfera fie de la un loc de munca cu norma intreaga la unul cu fractiune de norma, fie de la un loc de munca cu fractiune de norma la unul cu norma intreaga sau de a-si mari programul de lucru, in cazul unei astfel de oportunitati.

De asemenea, angajatorul este obligat sa informeze angajatul de eventualele oportunitati, pentru a facilita transferul.

Informarea se face printr-un afis la sediul angajatorului si o copie a acestuia se transmite sindicatului sau reprezentantilor angajatilor.

 

Sursa: Codul Muncii

Comments

comments

Apelează