fbpx

Contact

Costurile salariale din Romania

Angajatorii romani au pentru o zi lucratoare, costuri de 204 milioane de euro, conform datelor Eurostat.

Masa salariala a crescut in 2015

Comparativ cu anul 2014, masa salariala totala crescut in Romania cu 5%. Chiar si asa, e o diferenta mare intre noi si alte tari europene.

Fata de Germania, Romania are o masa salariala totala de 30 de ori mai mica

Alaturi de Bulgaria, Romania e la coada clasamentului in comparatie cu salariile din alte tari europene. Polonezii au salarii de trei ori mai mari, in timp ce in Germania sunt de 30 de ori mai mari.

Profitul companiilor a crescut

Potrivit datelor oficiale, profitul companiilor a crescut in ultimul an, dar masa salariala nu s-a bucurat de acelasi ritm de crestere.

De exemplu, anul 2015 a fost pentru economia locala anul in care companiile au avut cel mai mare profit net inregistat, depasind sumele din 2008.

Cresterile salariale au fost influentate de hotararile de guvern

In mare, cresterile salariale au fost influentate de hotararile de guvern, aplicate salariului minim pe economie iar in multinationale, cresterile au fost de doar 4-5%.

Salariile sunt si responsabilitatea managerilor

“Este o responsabilitate a noastra, a managerilor din Romania, de a fi in stare sa platim salarii mai mari. Managerii din Romania trebuie sa fie motivati sa aiba rezultate bune, pentru ca din aceste rezultate un procent din profit sa se intoarca si la oamenii care muncesc. Managerii nu mai trebuie sa aduca argumentul productivitatii scazute a angajatilor romani pentru a justifica salariile mici, ci trebuie sa se gandeasca la ce pot face ei efectiv pentru a putea mari salariile si totodata sa mentina business-ul sustenabil”, subliniaza Valentin Pauna, director HR si membru al consiliului administrativ al retailerului Metro Cash & Carry Romania, cu peste 4.000 de angajati.

 

Sursa: zf.ro

Comments

comments

Apelează