fbpx

Contact

Curtea Constitutionala a respins exceptia de neconstitutionalitate a art. 182 alin. (2) din Codul de procedura civila

In situatia transmiterii prin mijloace electronice (fax, email) a unui act catre instanta, termenul pentru depunerea acestuia se implineste la ora la care activitatea instantei inceteaza (la finalizarea programului de lucru cu publicul), in timp ce in situatia comunicarii actului prin intermediul unui serviciu postal, termenul expira la sfarsitul zilei calendaristice.

Aceasta prevedere din Codul de procedura civila a fost considerata ca incalcand principiul egalitatii in fata legii si accesul liber la justitie, motiv pentru care a fost invocata exceptia de neconstitutionalitate a textului din Codul de procedura civila.

Curtea Constitutionala a respins exceptia de neconstitutionalitate si a retinut ca in ceea ce priveste comunicarea unui act de procedura catre instanta prin serviciile postale (depunere de scrisoare recomandata la oficiul postal sau la un serviciu de curierat rapid, ori la un serviciu specializat de comunicare), pentru a fi in termen, acesta trebuie transmis pana la sfarsitul zilei calendaristice.

Spre deosebire de comunicarea prin serviciile postale, transmiterea unui act de procedura prin mijloacele de comunicare electronica (fax sau email) este asimilata depunerii personale a actului la instanta. De aceea, actul transmis prin mijloace de comunicare electronica trebuie comunicat catre instanta in aceleasi conditii ca actul depus personal in instanta, respectiv in cadrul programului de lucru al acesteia cu publicul.

Curtea a mai retinut ca dispozitiile legale criticate prin exceptia ridicata nu limiteaza dreptul partilor de a comunica cu instantele judecatoresti, deoarece acestea nu sunt restrictionate sa se adreseze instantelor prin orice mijloace de comunicare, cu conditia de a o face in termenele si conditiile prevazute de lege pentru fiecare astfel de posibilitate.

 

 

Sursa: ccr.ro

 

Comments

comments

Apelează