fbpx

Contact

Deficitul de forţă de muncă în IT&C continuă să crească şi ajunge la 21.000 de oameni în 2021, fără să luăm în calcul emigrarea – studiu

Deficitul de forţă de muncă în IT&C va continua să crească până la aproape 21.000 de oameni în anul 2021, fără să luăm în calcul emigrarea specialiştilor din acest domeniu, potrivit unui amplu studiu sociologic realizat de KPMG şi Institutul Național de Cercetări Economice Costin C. Kiriţescu al Academiei Române. Deficitul de forţă de muncă se va menţine la cote ridicate în IT&C, cu toate că a fost declarat prioritate strategică de autorităţi şi în ciuda facilităţilor fiscale acordate angajaţilor, potrivit unui studiu sociologic de amploare, realizat de KPMG şi Institutul Național de Cercetări Economice Costin C. Kiriţescu al Academiei Române.

Studiul care se numeşte “Analiza cantitativă şi calitativă a pieţei muncii în România” arată că deficitul de angajaţi din IT&C, sector aflat în ascensiune în România, cu potenţial şi ritm de creştere superioare mediei naţionale, va continua să crească la 18.700 de oameni în 2019 şi la peste 20.000 în anul 2021.

“Estimările realizate privind diferite componente ale cererii (prognozele privind potențialul de creștere al sectorului) și ofertei de forţă de muncă (componente demoeconomice, înrolările în diferite forme de învăţământ şi formare la specializările specifice sectorului, rate de abandon şcolar) au condus la concluzia că, în lipsa unor măsuri adecvate, deficitul de forță de muncă în sectorul IT&C va continua să crească la 18.700 persoane în 2019 și la peste 20.000 în anul 2021”, se arată în studiul realizat de KPMG şi de Institutul Naţional de Cercetări Economice Costin C. Kiriţescu al Academiei Române, consultat de Economica.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, spunea recent că nu i se pare normal ca IT-iştii să fie în continuare scutiţi de la impozitul pe venit, declaraţie care a stârnit multă rumoare.

“Mie nu mi se pare normal ca IT-iştii să fie scutiţi de plata impozitului pe venit. IT-iştii câştigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, vă spun sincer”, a spus preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, sâmbătă, 2 iunie, la Mediaş, potrivit News.ro.
Amploarea crizei de personal din IT: în următorii doi ani vom avea nevoie de peste 20.000 de specialişti pe care nu-i putem asigura din resurse interne, în pofida facilităţilor fiscale acordate angajaţilor din domeniu. Pentru ocupațile din sectorul IT&C care beneficiază de facilităţi fiscale, în luna iunie 2018 erau active 110.490 contracte individuale de muncă, potrivit datelor Inspecţiei Muncii, citate în studiul antemenţionat. Aproape 88% dintre aceste contracte sunt pentru ocupații cu studii superioare, iar în jur de 12% – pentru cele cu studii medii.

În topul ocupaţiilor pe care le au cei mai mulţi IT-işti pentru care se acordă facilităţi fiscale se numără programatorii (cu o pondere de 31%), analiştii (peste 15%), inginerii de sistem în informatică (peste 11%). În clasament urmează ocupaţia de programator ajutor (cu o pondere de 9,8%), de manager de proiect informativ (9,7%) și de inginer de sistem software (8,9%), se mai arată în acelaşi studiu.

Repartizarea contractelor de muncă din IT&C, pentru care se acordă facilităţi fiscale, este “extrem de inegală în teritoriu”, mai spun autorii studiului. În anul 2018, de exemplu, în București se concentrează aproape jumătate din numărul total de contracte. Primele nouă județe în care avem cele mai multe contracte de muncă în ocupaţiile din IT, pentru care se aplică facilităţi fiscale, au cumulat aproximativ 90% din numărul total de contracte individuale de muncă din acest sector, în timp ce ultimele nouă județe ordonate după acelaşi criteriu au împreună sub 1% din numărul total de contracte din sector.

Sursa: www.economica.net

Comments

comments

Apelează