fbpx

Contact

Demisia in alb

icon

Pe oricine ai intreba despre demisia in alb, vei primi acelasi raspuns – este nelegala si contravine dispozitiilor Codului muncii. Corect ! Dar faptul ca este nelegal sa soliciti unui salariat sa semneze la momentul incheierii unui contract individual de muna (poate chiar anterior) o demisie nedatata, nu inseamna ca fenomenul nu are loc.

Dimpotriva! Se intampla si chiar frecvent in ultima perioada. Asadar, chiar daca este nelegala demisia in alb, de ce sa nu vorbim despre ea?

Despre demisie am mai scris trei materiale ce pot fi consultate la adresele; demisia, demisia fara preaviz si demisie, acordul partilor sau concediere, astfel ca nu voi insista prea mult asupa acestei institutii.

Ceea ce diferentiaza demisia in alb de demisia reglementata de dispozitiile art. 81 Codul muncii este faptul ca aceasta demisie nu reprezinta un act unilateral de vointa al salariatului ci un act impus de catre angajator, act semnat de regula inainte sau la momentul incheierii contractului individual de munca.

Aceasta practica este una extrem de periculoasa pentru salariat, lucratorul care accepta semnarea unui astfel de document expunandu-se riscului de a nu mai beneficia de protectia oferita de legislatia muncii in ceea ce priveste incetarea contractului individual de munca.

Incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului presupune un anumit formalism, anumite etape ce trebuie indeplinite de catre acesta, sanctiunea nerespectarii acestui formalism fiind constatarea de catre instanta de judecata a nulitatii deciziei de incetare a contractului individual de munca.

Demisia in alb completata de catre salariat va conduce, nu la o concediere a salariatului ci la o incetare a contractului de munca din initiativa lucratorului, angajatorul evitand astfel formalismul impus de lege dar si riscurile pe care le presupune un proces cu salariatul sau. De exemplu, un salariat care a semnat o demisie in alb nu va mai fi cercetat disciplinar si concediat pentru abaterile savarsite ci, angajatorul folosindu-se de demisia semnata de catre lucrator va inceta raporturile de munca in baza acestui document.

Demersurile in instanta pentru anularea unei decizii de incetare a raporturilor de munca in baza unei demisii sunt anevoiase si presupun, pentru un minim de reusita, dovedirea vicierii consimtamantului, respectiv faptul ca demisia folosita de catre angajator a fost obtinuta de catre acesta in conditii nelegale si nu reprezinta vointa reala a salariatului. Cu alte cuvinte va trebui demonstrata intocmirea demisiei la o data anterioara datei mentionate in cuprinsul documentului, lucru anevoios din punct de vedere practic.

Asadar, chiar daca exista o constrangere la momentul angajarii, angajatorul conditionand semnarea contractului de existenta unei demisii deja intocmite si semnate de catre salariat, lucratorul trebuie sa aiba foarte clara reprezentarea consecintelor acestei situatii – nu va beneficia de protectia instituita de legislatia muncii, momentul incetarii contractului fiind la latitudinea exclusiva a angajatorului. Mai mult, orice modificare a clauzelor contractului individual de munca (salariu, program de lucru, atributii ale postului, etc) vor putea fi operate de catre angajator cu consimtamantul salariatului, acord “smuls”sub amenintare utilizarii documentului semnat deja de catre salariat.

Demisia in alb prezinta avantaje exclusiv pentru angajator, beneficiul major fiind acela ca, utilizand metoda demisiei in alb, se poate debarasa de salariatii incomozi, evitand astfel orice risc pe care l-ar presupune un proces, evitand astfel si costurile banesti sau de energie si timp suplimentare necesare parcurgerii etapelor specifice unei concedieri in conditiile Codului muncii.

Asadar, practica solicitarii unei demisii in alb desi nelegala, exista pe piata muncii, raspunderea pentru acceptarea unui astfel de compromis apartinand salariatului.

Av. Razvan Vasiliu

Acest articol nu reprezinta consultanta juridica. Pentru mai multe informatii va rugam sa contactati office@vasiliumiclea.ro

 

Comments

comments

Apelează