fbpx

Contact

Ministerul Muncii prelungeste perioada in care se cumpara vechime

Ministerul Muncii și Justiției Sociale propune ca perioada în care pot fi plătite retroactiv contribuțiile de asigurări sociale să fie prelungită până la sfârșitul anului.

Prin Legea nr. 186/2016 s-a creat cadrul legal pentru ca persoanele care nu au calitatea de pensionari să poată efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia.

Inițial, măsura a fost luată pentru șase luni și ar urma să expire în 27 aprilie.
Ministerul Muncii și Justiției Sociale a publicat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență pentru menținerea acestei decizii până în 31 decembrie 2017, invocând numeroase solicitări din partea unor cetăţeni români din ţară şi străinătate privind asigurarea la sistemul public de pensii și faptul că plăţile efectuate către bugetul asigurărilor sociale de stat au permis, cel puţin pentru un timp, refacerea echilibrului bugetar.

Măsura legislativă are drept consecință evitarea de la excluderea socială a unor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limită de vârstă în cadrul din sistemului public de pensii.
Din evidențele Casei Naționale de Pensii Publice, referitoare la contractele de asigurare socială încheiate în baza Legii nr. 186/2016, s-a constatat că, până la data de 10 martie 2017 au fost încheiate 11.152 contracte de asigurare socială pentru care s-au achitat, la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, contribuții în valoare totală de 59.051.082 lei.

Potrivit Legii nr.186/2016, care a intrat în vigoare în 27 octombrie 2016, poate încheia contract de asigurare socială, orice persoană, indiferent de cetățenie, cu domiciliul sau reședința în România, care îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții:
– nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
– nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii;
– nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Sursa: mmuncii.ro

Comments

comments

Apelează