fbpx

Contact

Guvernul pregăteşte mărirea accizelor la carburanţi, dar și eliminarea sau reducerea mai multor impozite

Ministerul de finanțe plănuiește o avalanșă de schimbări fiscale pentru perioada următoare, dar și de la anul. Măsurile apar într-un proiect de ordonanţă al ministerului, aflat în dezbatere publică. Documentul prevede pentru medici ca de anul viitor să fie scutiți de impozitul pe venit de 16%, iar măsura se aplică atât în cazul salariaţilor din sistemul public şi privat, cât şi pentru cei care au propriile cabinete.

Sunt modificări şi pentru românii care lucrează din ţară pentru firme din străinătate, tot de la 1 ianuarie anul viitor. Practic, nu va mai conta de unde vin aceste sume obţinute din activităţi independente. Este vorba despre câştiguri din producţie, cât şi din comerț, prestări de servicii sau profesii liberale. Se va considera că banii sunt obținuţi în țară și impozitaţi în consecință.

Şi o veste bună pentru investitori: impozitul pe dividende va fi eliminat de la 1 ianuarie 2018. Este o modificare aşteptată de toţi acţionarii care încasează profit din acţiuni şi care anul acesta plătesc un impozit de 5%. Măsura va afecta însă bugetul statului anul viitor. Se preconizează un impact negativ de 1,3 miliarde de lei, la care s-ar adăuga un minus la încasări de aproximativ 100 de milioane de lei pe an. În schimbarea Codului Fiscal se ia în calcul şi majorarea accizei pentru carburanţi. Benzina şi motorina s-ar putea scumpi astfel cu aproape 50 de bani pe litru, dacă proiectul analizat acum la Ministerul de Finanţe ar ajunge să fie aprobat. Preţul unui plin ar creşte chiar şi cu 10 la sută! Posibila majorarea a accizelor la benzină şi motorină i-a luat prin surprindere pe cei mai mulţi dintre social-democraţi. Ei spun că un astfel de proiect nu a fost discutat nici în partid şi nici în coaliţie.

Schimbări vor fi şi pentru bănci. Finanțele vor ca băncile să îşi poată deduce doar 30% din creanțele înstrăinate, la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora. În prezent, băncile își pot deduce integral aceste cheltuieli. Oficiali guvernamentali spun că astfel băncile evită plata impozitului pe profit.

Încheiem cu o altă veste proastă. Primăriile pot majora impozitele pe terenurile agricole lăsate nelucrate timp de doi ani cu până la 100 de lei pe fiecare hectar. De exemplu, sumele pot creşte chiar şi de trei ori în cazul terenurilor de la sate.

Sursa: digi24.ro

Comments

comments

Apelează