fbpx

Contact

Guvernul vrea să impoziteze progresiv pensiile speciale pentru rectificarea bugetară. Anual, acestea consumă 6,6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor analizează posibili­tatea impozitării progresive a pensiilor speciale, ca modalitate de a reduce impactul asupra actualului buget, astfel încât la rectificarea bugetară anunţată la sfârşitul lunii să se încadreze în deficitul de 3%, potrivit unor surse din PSD.

Pensiile speciale ale celor aproximativ 180.000 de foşti angajaţi din structurile ministerelor de interne, al apărării, precum şi din serviciile speciale (SRI, SIE, SPP) consumă anual circa 6,6 mld. de lei din bugetul statului, potrivit unor date aferente anului 2017 publicate de Comisia de muncă din Senat. Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici analizează măsurile pe care trebuie să le aplice pentru a scădea deficitul bugetului de stat la 3% din PIB, limita acceptabilă conform normelor UE. Aces­tea vor fi anunţate la sfârşitul lunii iulie, odată cu rectificarea bugetară, au explicat sursele citate.

Astfel, din cei 11 miliarde de lei care reprezintă deficitul bugetar actual, ministrul finanţelor plănuieşte tăierea a 7 miliarde de lei din cheltuielile guvernului, pentru a se încadra în ţinta de deficit de 3%, adică 4 miliarde de lei, conform surselor social-democrate.

Una dintre măsurile luate în considerare de Executiv pentru reducerea deficitului bugetar este impozitarea progresivă a pensiilor speciale, conform surselor menţionate.

De asemenea, guvernul ar putea tăia finanţarea pentru programe cu măsuri sociale. Unul dintre acestea ar putea fi cel cunoscut drept Primul Ghiozdan, prin care copiii din clasa I şi clasa pregătitoare ar trebui să primească un ghiozdan cu rechizite. Pentru a implementa programul, Ministerul Educaţiei a avut alocat în bugetul pe 2019 peste 9.300.000 lei.

În acelaşi timp, ministrul finanţelor ia în con­si­derare restructurarea unor agenţii guver­na­men­tale pentru a le eficientiza activitatea şi cos­tu­rile implicate, au explicat sursele social-democrate.

Eugen Teodorovici a afirmat, marţi că unele ministere sunt supradimensionate. El a oferit exemplul Ministerului Economiei, cu mii de companii în subordine, care nu îşi justifică prezenţa în economie, unele cu un singur angajat şi care „atârnă de ani de zile“.

Acesta a explicat că va avea în vedere eficientizarea administraţiei publice, a personalului din ministere, nu va face restructurări în alte domenii bugetare ca educaţia sau sistemul medical.

Oficialul din Guvern a anunţat, marţi seară, că deficitul de 1,4% consemnat după primele cinci luni a fost anticipat la începutul acestui an şi nu reprezintă o surpriză, precizând că unul dintre factori este majorarea salariilor.

Luna trecută, Comisia Europeană avertiza România că, din cauza modificărilor aduse Legii bugetului, evoluţia salarială este mult prea mare în comparaţie cu productivitatea ţării. Oficialul european Isabel Grilo a susţinut că România riscă să devieze de la ţinta privind deficitul bugetar de 3%.

Sursa: Ziarul Financiar

Comments

comments

Apelează