fbpx

Contact

Impozitul pe venitul global pe gospodărie: Impozit 10% pe diferenţa peste 2.000 lei

Ministrul Muncii, Lia Vasilescu, a dat detalii despre impozitul pe venitul global pe gospodărie, precizând că veniturile lunare mai mici de 2.000 lei pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente nu vor fi impozitate în timp ce sumele ce depăşesc 2.000 lei vor fi impozitate cu 10%.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că impozitul pe venitul global pe gospodărie este o declaraţie de venit global ce se va completa în numele membrilor unei gospodării, prin urmare nu este un impozit/taxă nouă, ci un mod de calcul nou. Această declaraţie va fi completată de un consultant fiscal la care este arondată gospodăria respectivă, modelul fiind aplicat în Statele Unite, Franţa, Belgia şi în alte ţări.

Veniturile în noul model se vor impozita raportat la un prag de 2.000 lei. Astfel, pentru toate veniturile lunare mai mici de 2.000 lei pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente, impozitul va fi 0%.

Pentru diferenţa care depăşeşte 2.000 lei/lună, pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente, impozitul va fi de 10%.

În ceea ce priveşte deducerile şi alocările care se vor acorda în baza IVG, Lia Olguţa Vasilescu enumeră alocările acordate familiilor cu copii, adică familiile vor fi încurajate să aibă cât mai mulţi copii. Aceste alocări se vor acorda doar în cazul în care numărul total al absenţelor copiilor de la şcoală nu depăşeşte 10% din totalul orelor de curs.

Astfel, vor fi alocaţi 1.600 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 lei/lună, 1.200 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri între 5.000 lei şi 10.000 lei/lună.

La capitolul “alte cheltuieli deductibile”, ministrul Muncii precizează abonamentele medicale din sistemul privat, taxele de şcolarizare pentru copii, cheltuieli pentru renovare, reabilitare termică, construcţie locuinţe (încurajarea şi mai ales fiscalizarea pieţei construcţiilor), asigurările de bunuri sau de viaţă, cheltuielile cu hrana şi cu îmbrăcămintea. În general, în limita unor plafoane ce vor fi definite în lege, vor exista deduceri pentru toate tipurile de cheltuieli care vor fi efectuate pe teritoriul României.

“De exemplu, o familie cu 2 copii va beneficia în cursul unui an de deduceri şi reduceri în valoare de circa 60.000 lei. Cum se vor calcula deducerile? Din veniturile unei gospodării se scad contribuţiile sociale aferente salariilor, iar restul vor intra într-un coş comun, care va reprezenta baza de impozitare, la care se va calcula impozitul anual. Din această bază de impozitare vor fi scăzute deducerile acordate, conform legii, pentru fiecare categorie de cheltuieli. Pe suma rămasă, dacă aceasta e mai mică de 2.000 lei/lună pentru un salariat (respectiv 24.000 lei/an) nu se aplică impozit. Dacă e mai mai mare, se aplică un impozit de 10% pentru diferenţa care depăşeşte plafonul de 2.000 lei/lună (respectiv 24.000 lei/an). În veniturile unei gospodării, în afară de veniturile din salarii, pot intra în coşul comun şi alte cheltuieli, precum: venituri din chirii, venituri din dobânzi, arende, diverse tranzacţii de vânzare-cumpărare etc”, potrivit ministrului Muncii.

Lia Olguţa Vasilescu precizează că nu intră în coşul comun anumite tipuri de venituri, care sunt scutite total de impozit, respectiv veniturile din agricultura de subzistenţă care în legislaţia actuală sunt scutite de impozit (ex. terenurile agricole până la 2 ha etc.), salariile medicilor, IT-iştilor şi cercetărilor, veniturile din dividende sau cele obţinute de pe piaţa de capital.

Pentru a beneficia însă de deduceri, gospodăria va trebui să prezinte dovada cheltuielilor (bonuri fiscale, chitanţe, dovezi privind tranzacţii bancare, facturi etc.), membrii gospodăriei nefiind obligaţi să păstreze toate bonurile sau facturile, dacă nu sunt interesaţi să îşi deducă diversele cheltuieli.

Impozitul pe venitul global calculat pe gospodărie se va plăti o singură dată pe an, pe baza declaraţiei fiscale depusă în luna mai a anului următor, iar contribuabilii vor putea opta şi pentru plata anticipată (de exemplu în fiecare lună, cum este în prezent). Plata anuală a IVG permite ca din suma datorată să se scadă treptat deducerile pentru cheltuielile realizate de gospodărie în cursul anului. În multe cazuri, suma deducerilor va fi mai mare decât valoarea impozitelor, caz în care gospodărie nu va mai plăti nicio sumă către stat, transmite ministrul Muncii. Familiile cu copiii aflate în această situaţie vor primi în plus de la stat alocarea prevăzută în funcţie de numărul de copii.

Termenele pentru introducerea noului model sunt 1 ianuarie 2018 – când se aplică sistemul de deduceri şi noile impozite, 1 decembrie 2018 – atunci când sunt selectaţi şi pregătiţi consultanţii fiscali şi se va face arondarea gospodăriilor pentru fiecare dintre aceştia, 1 mai 2019 – când se depune pentru prima oară declaraţia anuală de venit global pe gospodărie (luându-se în calcul noul mode de impozitare şi deducerile care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018).

Sursa: Mediafax

Comments

comments

Apelează