fbpx

Contact

Numărul de angajaţi se apropie de nivelul de dinainte de criză: 4,78 milioane în ianuarie

men-1979261_960_720Dacă firmele mai fac cel puţin 50.000 de noi angajări anul acesta, numărul de angajaţi va ajunge nivelul record de 4,8 milioane de persoane din toamna anului 2008. În 2016 au făcut 163.000 de angajări suplimentare.
Numărul de angajaţi din economie a ajuns în luna ianuarie la 4,78 mi¬lioa¬ne de persoane, în creştere cu peste 160.000 de oameni prin comparaţie cu perioada similară a anului trecut şi la un nivel record al ultimilor nouă ani, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Efectivul total de locuri de muncă se apropie astfel cu paşi repezi de nivelul cel mai ridicat din perioada de boom economic, de 4,83 de milioane de angajaţi, înregistrat în septembrie 2008. Astfel, dacă se mai fac cel puţin 50.000 de noi angajări anul acesta, piaţa muncii va ajunge din nou la cel mai ridicat număr de salariaţi din ultimele două decenii.
„La cum arată mediul economic în acest mo¬ment, cred că vom ajunge până la finalul anului la numărul de angajaţi din 2008. Noi avem câteva sute de cereri ferme de noi angajaţi în industria auto, în logistică şi în centrele de servicii. În conti¬nua¬re facem şi proiecte de relocare, prin care du¬cem oameni din estul ţării să lucreze în fabricile din Transilvania, de aceea cred că firmele vor face mii de angajări şi anul acesta“, a explicat Felix Toma, country manager al firmei de recrutare şi în¬chi¬riere de forţă de muncă în regim temporar Gi Group România, care are peste 3.500 de angajaţi în regim temporar „închiriaţi“ către companii. Pe de altă parte, el a precizat că tendinţa se poate schim¬ba de la o lună la alta, având în vedere că anul trecut, la trecerea din al treilea trimestru la ulti¬mul trimestru, compania sa a „pierdut“ 1.000 de angajaţi într-o lună, ca urmare a scăderii cere¬rilor din partea companiilor cliente.
Statisticile arată că, dacă în septembrie 2008 a fost înregistrat un număr record de angajaţi, un an mai târziu, în septembrie 2009, piaţa muncii pier¬duse deja 330.000 de locuri de muncă din cauza cri¬zei. Luna cu cel mai scăzut efectiv de personal din eco¬nomie a fost ianuarie 2011, când numărul de sala¬riaţi scăzuse la 4 milioane. Astfel, criza a „şters“ 740.000 de locuri de muncă, de la nivelul re¬cord din septembrie 2008 până în prima lună din 2011.
„Anul acesta este indubitabil bun, am observat şi noi că sunt mai multe proiecte de recrutare în piaţă pe poziţii de management sau de expertiză. Sper să ne întoarcem la nivelul pieţei muncii din 2008 şi să o ţinem aşa încă cel puţin cinci ani“, a spus Raluca Pârvu, business manager la firma de consultanţă în management şi resurse umane BPI Group.
În prezent, din totalul celor 4,78 milioane de angajaţi din economie, circa 1,2 milioane lucrează la stat, iar 3,58 milioane la privat.
În septembrie 2008, din totalul celor 4,83 mi¬lioane de angajaţi, circa 1,4 milioane erau bu-getari, iar 3,43 milioane lucrau în companii private, ceea ce înseamnă că firmele private au recuperat deja joburile pierdute în criză şi chiar au depăşit efectivele de angajaţi din perioada de boom.
„Se fac în continuare noi angajări, pre¬ponderent în domeniul auto şi în centrele de servicii. Poate doar în unele sectoare, care plăteau angajaţii la nivelul salariului minim, majorarea de anul acesta (de la 1.250 la 1.450 de lei brut/lună începând cu luna februarie – n. red.) a determinat unele companii să nu mai angajeze atât de mult. Însă majoriatea angajatorilor nu au fost afectaţi de creşterea salariilor, pentru că deja plăteau peste nivelul minim pe economie“, a mai spus Felix Toma de la Gi Group.

Sursa: Ziarul Financiar

Comments

comments

Apelează