fbpx

Contact

Pensions Europe: Masurile impuse prin OUG 114 vor fi devastatoare pentru sistemul romanesc de pensii

Pensions Europe – din care face parte si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) – isi exprima ingrijorarea cu privire la efectele pe care le vor avea asupra Pilonului II schimbarile legislative facute de Cabinetul Dancila prin Ordonanta 114/2018.

Spre exemplu, Pensions Europe considera ca decizia de a-i obliga pe administratorii fondurilor de pensii sa isi majoreze capitalul social la 10% din valoarea contributiilor are iz politic si se va dovedi devastatoare pentru sistemul national de pensii.

Printr-un comunicat de presa remis miercuri Ziare.com, Pensions Europe – asociatie cu 22 de membri din 18 tari UE – atrage atentia asupra modului in care OUG 114/2018 risca sa afecteze grav viitorul intregului sistem de pensii din Romania.

In context, potrivit Pensions Europe, Radu Craciun, presedintele APAPR, a declarat:

“Costurile determinate de cresterea la 10% a capitalului social pentru administratorii Pilonul II de pensii este enorm si greu de suportat, daca tinem seama si de faptul ca noile dispozitii legislative diminueaza dramatic nivelul maxim al comisioanarii in cadrul acestor sisteme de pensii cu pana la 70%.

La finele lui 2018, totalul contributiilor la Pilonul II era de circa 8,76 miliarde de euro.

Noua cerinta privind capitalul social de 10% ar insemna ca administratorii de fonduri de pensii ar trebui sa puna deoparte in jur de 800 de milioane de euro, de 11 ori mai mult fata de capitalul social actual si aproape de doua ori mai mult decat toate comisioanele de administrare percepute in cadrul acestor sisteme de pensii in ultimii 11 ani”.

Matti Leppala, secretarul general al Pensions Europe, a vorbit despre rezultatele remarcabile obtinute pana acum de fondurile de pensii private din Romania, dar si despre riscurile la care acestea sunt expuse, in perioada imediat urmatoare:

“Pensions Europe solicita Romaniei sa renunte la a introduce cerinta unui capital social de 10% in sistemul de pensii, intrucat aceasta le-ar spulbera (fondurilor – n.red.) stabilitatea actuala si rezultatele pozitive si – impreuna cu toate celelalte reforme anuntate – ar distruge Pilonul II.

Iar asta ar contraveni recomandarilor politicii europene care subliniaza importanta intaririi sistemelor de pensii suplimentare, astfel incat toti europenii sa ajunga sa aiba un standard adecvant de viata la pensie.

Pastrarea unui sistem de pensii cu 3 piloni, care include pensia obligatorie de munca, este esentiala daca Guvernul Romaniei vrea sa mentina, in anii urmatori, un nivel adecvat de venit pentru cetatenii ajunsi la varsta pensionarii.

In ultimul deceniu, fondurile de pensii din Romania au generat, in medie, unele dintre cele mai mari castiguri din Europa (de peste 8% castig nominal din investitii, dupa retinerea taxelor), practicand, in acelasi timp, unele dintre cele mai scazute niveluri de comisionare. Performantele bune au fost apreciate pe plan international, de institutii cum ar fi Comisia Europeana, Banca Mondiala, Fondul Monetar International, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare”.

In acest context, Pensions Europe considera ca noile cerinte privind majorarea capitalului social al administratorilor de pensii private sunt disproportionate.

In plus, cifrele arata ca aceste fonduri functioneaza bine, iar impunerea unor astfel de masuri impovaratoare nu se justifica.

Merita amintit – mai transmite Pensions Europe – ca pana si Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF) din Romania si-a exprimat ingrijorarea cu privire la reforma pensiilor.

“Nivelul ridical al capitalului social cerut – coroborat cu timpul scurt in care fondurile de pensii trebuie sa il asigure – poate descuraja administrarea de fonduri private de pensii, existand riscul ca unii dintre administratori sa se retraga chiar de pe piata”, a transmis ASF, potrivit Pensions Europe.

La momentul de fata, garantiile necesare la Pilonul II sunt acoperite de rezervele existente de capital, asigurand functionarea in bune conditii a fondurilor de pensii, mai transmite Pensions Europe.

Sursa: www.ziare.com

Comments

comments

Apelează