fbpx

Contact

Reducerea varstei de pensionare

Potrivit unei propuneri de modificare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, locuitorii orasului Slatina, care au stat cel putin 30 de ani in zonele afectate de combinatele chimice din zona, ar putea iesi la pensie cu doi ani mai devreme.

Propunerea este in dezbatere

Momentan propunerea este in dezbatere publica la Senat, prima camera sesizata.

Initiatorii sustin ca si cei din localitatile din judetul Olt ar trebui sa beneficieze de iesirea anticipata la pensie

Asa cum este prevazuta iesirea anticipata la pensie pentru cei din zone precum Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna si Tg. Mures, la fel si locuitorii din judetul Olt, din perimetrul a 8 kilometri in jurul orasului Slatina, pot beneficia de aceleasi drepturi.

“Cu toate ca cetatenii din Slatina sunt afectati de o forma de poluare, permanent, cu diverse metale din prelucrarea minereurilor de catre unitatile de pe platforme industriala – SC ALRO S.A., SC ELECTROCARBON, SC ALPROM S.A., acestia nu beneficiaza de o forma de protectie sociala similara cu cea a locuitorilor din orasele mentionate – Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna sau Tg. Mures”, argumenteaza initiatorii.

Legea nr. 263/2010 se va modifica

Art. 65 alin. 5 din Legea nr. 263/2010, va avea urmatorul cuprins:

(5) Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice si/sau de cocs metalurgic, precum si a emisiilor de amoniac si derivate, respectiv Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna, Slatina si Tg. Mures, pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea prevazuta la alin. (4).”

 

 

Sursa: legestart.ro

Comments

comments

Apelează