fbpx

Contact

Romania, in topul tarilor din UE cu cel mai mare risc de sclavie moderna

Romania se afla in primele cinci tari din Uniunea Europeana in care riscul de sclavie moderna este cel mai ridicat, se arata in raportul “Modern Slavery Index 2017”. In top, pe langa tara noastra se gasesc Grecia, Italia, Cipru si Bulgaria. Analistii se asteapta ca riscul sclaviei moderne sa se inrautateasca in Italia, din 2018. Sclavia moderna a crescut anul acesta in 20 din cele 28 de state din Uniunea Europeana, se arata intr-un studiu realizat de agentia de consultanta Verisk Maplecroft. Potrivit raportului, Romania, Grecia, Italia, Cipru si Bulgaria sunt tarile europene care au cel mai mare risc de sclavie moderna. Acesta state sunt considerate puncte cheie de intrare a migrantilor in Europa, o categorie vulnerabila la exploatare. Sclavia din Romania si Italia s-a degradat cel mai mult
La nivel global, situatia sclaviei din Romania este cea mai grava. Intr-un top al tarilor cu risc de sclavie moderna, tara noastra a cazut, in 2017, 56 de locuri, ajungand pe pozitia 66. In Romania si Italia (care se afla pe locul 133) s-au raportat cele mai grave violari ale drepturilor omului din UE, printre care forme grave de exploatare prin munca (sclavie si trafic de persoane).

Organizatia Internationala pentru Migratie estmeaza ca in jur de 100.000 de migranti au intrat in Europa, in 2017. 85% dintre ei au ajuns in Italia. Numarul migrantilor din Grecia a scazut considerabil din 2016, datorita acordului privind refugiatii dintre UE si Turcia, insa aceasta tara gazduieste in continuare destul de multi migranti si ramane o destinatie cheie pentru traficul de persoane.

Potrivit studiului, prezenta migrantilor in tarile in care ajung prima data contribuie la cresterea numarului de sclavi in agricultura, constructii si servicii. Agentia Verisk Maplecroft se asteapta ca riscul sclaviei moderne sa se inrautateasca in Italia, din 2018.

Date ingrijoratoare despre sclavie in Turcia
Dintre tarile din afara UE, Turcia a inregistrat cea mai mare cadere in clasament, intrand astfel in randul statelor cu risc crescut de sclavie moderna. Cu circa 100.000 de refugiati din Siria care se afla pe teritoriul Turciei si cu restrictiile de munca impuse de statul turc, mii de migranti au ajuns sa lucreze la negru in aceasta tara. Iar, din pacate, pentru guvernul turc nu mai este o prioritate sanctionarea celor care ii exploateaza pe migranti prin munca fortata.

In ultimii ani, mai multe fabrici de textile din Turcia au fost implicate in incidente privind exploatarea copiilor si sclavie. Si companiile care importa bunuri alimentare sunt, de asemenea, expuse riscului de a exploata oameni prin munca.

Cum arata sclavia in Asia?
In Asia, tarile cu inalt risc de sclavie moderna sunt Bangladesh, China, India, Indonesia, Malaysia, Myanmar, Filipine si Thailanda. In ciuda faptului ca sunt catalogate drept tari cu risc extrem de sclavie, India si Thailanda au facut cateva schimbari legislative pentru a ameliora acest fenomen. De cealalta parte, China nu face niciun efort pentru a stopa sclavia.

In India, cele mai severe forme de sclavie sunt intalnite in constructii, industria de confectii si agricultura, iar in Thailanda, in confectii, agricultura, pescuit. Coreea de Nord, Siria, Sudanul de Sud, Yemen, Republica Democrata Congo, Sudan, Iran, Libia, Eritreea si Turkmenistan sunt catalogate drept tarile cu cel mai mare risc de sclavie moderne din intreaga lume.

Sursa: wall-street.ro

Comments

comments

Apelează