fbpx

Contact

SONDAJ: 64% dintre companii pregătesc noi măsuri de siguranţă pentru a reporni activitatea, iar 47% vor să aplice permanent munca de acasă

Aproape două treimi (64%) dintre companii la nivel global pregătesc noi măsuri de siguranţă a angajaţilor pentru ca aceştia să poată reveni la locurile de muncă, iar 47% dintre firme intenţionează să introducă permanent munca de acasă pentru rolurile care permit acest lucru, arată cea mai recentă ediţie a sondajului global PwC Covid-19 CFO Pulse. “Aproape două treimi (64%) dintre companiile chestionate la nivel global pregătesc noi măsuri de siguranţă a angajaţilor pentru a putea reveni la locurile de muncă”, arată cea mai recentă ediţie a sondajului global PwC Covid-19 CFO Pulse.

În acest context, 55% dintre respondenţi spun că vor să reconfigureze spaţiile de lucru pentru a permite distanţarea fizică şi 22% vor să-şi reducă suprafaţa birourilor.

”Majoritatea companiilor au depăşit faza de reacţie pe termen scurt faţă de criza generată de Covid-19, în care s-au concentrat prioritar asupra rezolvării problemelor imediate: siguranţa angajaţilor şi supravieţuirea afacerii. Acum trebuie să se gândească cum stabilizează activitatea pentru a funcţiona în noua normalitate. O componentă esenţială a acestor planuri o reprezintă redeschiderea birourilor, fabricilor şi a altor spaţii de lucru. Din acest motiv, primele două măsuri avute în vedere sunt siguranţa la locul de muncă şi reconfigurarea spaţiilor pentru a asigura distanţarea”, a declarat Ionuţ Simion, country managing partner al PwC România.

În noul context, 47% dintre companii intenţionează să introducă permanent munca de acasă pentru rolurile care permit acest lucru, 46% vor să accelereze automatizarea şi să introducă noi moduri de lucru şi 44% să programeze munca în ture pentru a diminua expunerea.

În ceea ce priveşte impactul Covid-19 asupra afacerilor, nivelul de îngrijorare a rămas constant cu ediţia anterioară a sondajului, 70% dintre liderii de finanţe arătând că sunt foarte preocupaţi de acest lucru şi majoritatea (80%) aşteaptă o scădere a veniturilor şi profitului.

Din perspectiva industriei, directorii financiari ai companiilor de retail sunt cei mai îngrijoraţi (75%), din cauza reducerii încrederii consumatorilor, dar şi a puterii de cumpărare, ca urmare a scăderii veniturilor. Cel mai scăzut nivel de îngrijorare cu privire la impactul potenţial asupra afacerilor a fost raportat de liderii de finanţe din energie, utilităţi şi resurse (57%).

Ponderea respondenţilor care consideră că organizaţia lor ar putea reveni la activitatea obişnuită („business as usual”) în termen de trei luni, în cazul în care criza ar fi încheiată astăzi, a scăzut la 49% de la 56% în ediţia anterioară a sondajului.

Alte concluzii ale sondajului arată că prioritatea liderilor de finanţe este ţinerea sub control a cheltuielilor. Astfel, ponderea celor care iau în considerare măsuri de reducere a costurilor a crescut la 82%, de la 77% în ediţia anterioară.

În topul preocupărilor directorilor financiari se află recesiunea globală (69%), impactul financiar asupra operaţiunilor companiei (67%) şi reducerea consumului (58%, în creştere de la 39% în studiul anterior).

Respondenţii din sectorul financiar sunt cei mai preocupaţi de recesiune (74%) şi impactul financiar (72%).

“Cei mai pesimişti CFO sunt cei din Irlanda, 98% aşteptându-se la scăderi ale afacerilor. Chiar şi în ţările cu o perspectivă mai optimistă, directorii financiari se aşteaptă la reduceri ale veniturilor: Elveţia (80%), Danemarca (73%) şi Germania (66%)”, relevă sondajul.

La nivel de industrii, liderii de finanţe din servicii financiare (86%), industria manufacturieră şi auto (86%) şi retailul (80%) au cea mai mare pondere de CFO care estimează scăderea veniturilor.

Aproximativ jumătate dintre directorii financiari spun că vor acorda prioritate dezvoltării opţiunilor alternative de aprovizionare (52%), înţelegerii stării financiare şi operaţionale a furnizorilor lor (50%) şi schimbării clauzelor contractuale (42%).

56% intenţionează să includă impactul în situaţiile financiare.

Sondajul a fost realizat în data de 28 aprilie în rândul a 871 de directori financiari din 24 de ţări: Armenia, Azerbaidjan, Brazilia, Cipru, Danemarca, Franţa, Germania, Irlanda, Japonia, Kazahstan, Malta, Mexic, Orientul Mijlociu, Olanda, Filipine, Portugalia, Singapore, Slovacia, Suedia, Elveţia, Thailanda, Turcia, SUA şi Vietnam.

Sursa: www.news.ro

Comments

comments

You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App IDotherwise your plugin won't work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Apelează