fbpx

Contact

Sporul pentru munca de noapte si compensarea muncii suplimentare

Conform proiectului Legii cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, personalul care isi desfasoara activitatea intre orele 22:00 si 6:00, va beneficia de un spor de 25% din salariul de baza/solda de functie/salariul functie/indemnizatia de incadrare, pentru orele lucrate in acest interval, daca cel putin 3 ore din program sunt lucrate noaptea.

Sporul de noapte nu se ia in calcul la stabilirea limitei sporurilor, compensatiilor, primelor, premiilor si indemnizatiilor.

Plata orelor suplimentare se face numai daca seful a dispus efectuarea muncii suplimentare

In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termen de 60 de zile, aceasta va fi compensata in luna urmatoare cu un spor de 75% din salariul de baza in timp ce munca din zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, va fi compensata in luna urmatoare cu un spor de 100%.

Plata orelor suplimentare se face numai daca seful a dispus efectuarea muncii suplimentare, fara a se depasi 360 de ore anual.

In ce priveste locurile de munca in care programul a fost redus sub 8 ore pe zi, depasirea perioadei se poate face doar temporar si e necesara compensarea cu timp liber corespunzator.

Spor de 15% pentru persoanele cu handicap

Potrivit proiectului de lege, pentru activitatea desfasurata de persoanele cu handicap vizual grav si accentuat, in cadrul programului, se acorda un spor de 15% din salariul de baza.

Suma sporurilor nu poate depasi 30% din suma salariilor de baza

Se mai mentioneaza ca  suma sporurilor, compensatiilor, adaosurilor, primelor, premiilor si indemnizatiilor acordate cumulate pentru fiecare ordonator de credite nu trebuie sa depaseasca 30% din suma salariilor de baza, a soldelor functiilor de baza, a salariilor functiilor de baza sau a indemnizatiilor lunare de incadrare, dupa caz.

Se pot acorda insa premii de excelenta

“Premiile de excelenta se pot acorda in cursul anului personalului care a realizat sau a participat direct la obtinerea unor rezultate deosebite in activitatea institutiei/autoritatii publice sau a sistemului din care fac parte, a participat la activitati cu caracter deosebit, a efectuat lucrari cu caracter exceptional ori a avut un volum de activitate ce depaseste in mod semnificativ volumul optim de activitate, in raport de complexitatea sarcinilor. Sumele neutilizate pot fi utilizate in lunile urmatoare, in cadrul aceluiasi an bugetar”, arata proiectul de lege.

Atentie insa, acestea nu pot depasi doua salarii de baza minim brute pe tara si se stabilesc de catre ordonatorii de credite in limita sumelor aprobate in buget.

Din 2018, prima de vacanta va fi la nivelul salariului de baza minim brut pe tara 

Primele de vacanta vor putea fi acordate sub forma de vouchere si din 2018, o prima de vacanta va fi la nivelul unui salariu minim brut pe tara, luandu-se in calcul si timpul lucrat in anul respectiv.

 

Sursa: agerpres.ro

Comments

comments

Apelează