200 de mineri din Gorj au declansat greva spotana
Nu mai putin de 200 de mineri de la Cariera de carbune Lupoaia din Gorj au intrat in greva spontana, in aceasta dimineata. Oamenii refuza sa munceasca, nemultumiti fiind de salariile mici pe care le primesc.
Unul dintre liderii sindicali ai minerilor, Nicu Bunoaica, sustine ca oamenii vor relua activitatea doar dupa ce conducerea Complexului Energetic Oltenia, administratorul minei, le va rezolva problemele. Intre timp, numarul protestatarilor ar putea creste, in orele care vin.
Nicu Bunoaica sustine ca minerii din alte cariere administrate de Complexul Energetic Oltenia primesc salarii mai mari si, in consecinta, principiul “la munca egala, plata egala” este incalcat. De castigat la Cariera Lupoaia ar avea doar cine e implicat politic si cine da din coate, mai spune liderul sindical.
“In mina Lupoaia lucreaza 700 de salariati. Dintre ei, cei 200 care trebuiau sa intre dimineata, la 7:00, in primul schimb, au refuzat sa inceapa lucrul. Nemultumirile oamenilor tin, in principal, de salarii. Desi munca e grea si cu riscuri, salariile pentru minerii de rand raman mici. Se anuntau mariri, iar oamenii au primit cate o suta de lei sau chiar deloc.
Acum, salariile nu sar de 2.100 – 2.200 lei pe luna pentru minerii de rand. E rau si ca suntem prost platiti si ca e un fel de discriminare la mijloc. Salariile nu sunt aceleasi in toate minele. Sunt unele unde salariile sunt mai mari decat la noi. Treaba este ca la noi totul se face doar politic, cu noi n-a tinut nimeni, asa ca am ramas in urma”, a declarat pentru Ziare.com Nicu Bunoaica.
Liderul sindical sustine ca managementul Complexului Energetic Oltenia a amenintat, de curand, ca va incepe sa inchida mine daca muncitorii mai cer majorari salariale. Iar in conditiile in care saptamana viitoare ar urma sa fie semnat contractul colectiv de munca, minerii care au hotarat ca vor salarii mai mari au declansat greva spontana.
“Am mai cerut conducerii societatii majorarea salariilor, in repetate randuri. Stiti ce ne-au zis? Ca daca nu ne linistim, incep sa inchida minele. De ce sa inchizi minele, in conditiile in care e nevoie de carbune pentru sistemul energetic national…. Si asa lucram in conditii de Ev Mediu.
Nici macar transport pana la cariera nu avem. Se exploateaza in regim intensiv, de nici nu mai stiu incotro sa o apucam cu excavatoarele, prin subteran. Nu se respecta modul de lucru. Si, cu toate astea, salariile nu cresc. Si ne mai si ameninta”, a adaugat Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013.
Conducerea socieatatii sustine ca a majorat salariile, iar angajatii fac greva degeaba
Complexul Energetic Oltenia a emis, dupa circa 9 ore de la izbucnirea protestului, un comunicat de presa.
Prin intermediul acestuia, managementul societatii a sustinut ca nemulumirile salariatilor sunt nefondate si ca, in urma negocierilor, se stabilise deja acordarea unui pachet de beneficii.
Printre acestea se numara: indexarea grilei de salarizare cu 19,9%, acordarea sporului de fidelitate pentru inca peste 1.200 de salariati care nu beneficiau de el, dar si majorarea primelor de sarbatori si a cotei de combustibil.
“Este de mentionat ca, anterior negocierilor CCM (Contractului Colectiv de Munca – n. red.) au beneficiat de armonizari salariale peste 75% din numarul total de angajati, reprezentand un efort financiar din partea companiei de cca 25 milioane lei, iar ca urmare a procesului de negociere, vor fi repartizate inca 25 milioane lei pentru armonizari salariale”, se arata in comunicatul societatii.
Tot Complexul Energetic Oltenia informeaza ca “inclusiv salariatii care participa la protestul de la cariera Lupoaia, in data de 21.03.2018, au beneficiat de acordarea unui spor de fidelitate in cuantum de 10% din salariul de baza, precum si de majorari salariale in medie de 350 lei / salariat”.
Sursa: ziare.com