fbpx

Contact

De la 1 august, concediul medical se acordă în cel puţin două etape, împreună cu un plan de recuperare

De la 1 august, medicii vor acorda pacienţilor concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă în două etape. În prima etapă, concediul poate dura cel mult trei zile. Dacă după aceste trei zile, medicul decide dacă va elibera certificatul de concediu medical în continuare, în funcţie de răspunsul pacientului la tratamentul prescris şi de rezultatele analizelor pe care i le-a recomandat, reiese din proiectul normelor de aplicare a OUG 158/2005, cu modificările şi completările ulterioare, obţinut şi analizat de Economica.net.

De la aceeaşi dată intră în vigoare obligaţia medicilor să facă planuri de recuperare pentru majoritatea pacienţilor cărora le eliberează concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă. La 1 august intră în vigoare o obligaţie nouă pentru medicii care eliberează concedii medicale.

Aceştia vor întocmi planuri de urmărire a evoluţiei bolii pacienţilor cărora le acordă concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, potrivit OUG 74/2021, oficializată prin publicarea în Monitorul Oficial la 30 iunie.

Planul de urmărire a evoluției bolii va cuprinde cel puțin indicațiile terapeutice și igieno-dietetice, pe care pacientul care a primit concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă are obligația să le respecte, potrivit OUG 74 din 2021.

Detaliile despre structura planului de urmărire a evoluției bolii se stabilesc prin normele de aplicare a OUG 158/2005, modificată prin OUG 74 din 2021. Medicii de familie şi medicii de specialitate din ambulatoriu care eliberează pacientului concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă au obligația întocmirii unui plan de urmărire a evoluţiei bolii, pe care beneficiarul concediului are obligația să îl respecte.

Excepţii

Medicul de familie şi medicii din ambulatoriu nu vor avea obligația întocmirii planului de urmărire a evoluției bolii pentru certificatele de concediu medical care se eliberează pentru urgențele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A, pentru bolile infectocontagioase cu agent înalt patogen, pentru care se impune măsura izolării, precum Sars-CoV-2, prevăzută la art. 8 alineatul (1) din Legea nr. 136/2020, republicată, cu modificările și completările ulterioare, reiese din proiectul normelor de aplicare a OUG 158/2005, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, medicii sunt scutiţi de obligaţia de a întocmi planuri de recuperare pentru pacienţii diagnosticaţi cu unele boli speciale, prevăzute la articolul 13 alineatul (3) din OUG 158/2005 cu modificările şi completările ulterioare. Dintre acestea amintim SIDA, neoplaziile, tuberculoza.

Oamenii care pleacă, în interes personal, în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, precum Sars-CoV-2, deși cunosc aceste condiții la momentul deplasării și care, la întoarcerea pe teritoriul României, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizație suportată din FNUASS doar pentru primele cinci zile de carantină, față de 14 zile, cum a fost prevăzut până acum, conform OUG 74 din 2021 şi proiectului normelor de aplicare a OUG 158/2005, modificată şi completată prin OUG 74/2021.

Această regulă se va aplica şi angajaţilor instituțiilor și autorităților publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice. Şi mai explicit, dacă personalul instituţiilor şi autorităţilor publice antemenţionate merg, în interes personal, în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, precum Sars-CoV-2, deși cunosc aceste condiții la momentul deplasării și care, la întoarcerea pe teritoriul României, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizație suportată din FNUASS doar pentru primele cinci zile de carantină, prevede proiectul normelor de aplicare a OUG 158/2005, modificată şi completată prin OUG 74/2021.

Sursa: www.economica.net

Comments

comments

Apelează