fbpx

Contact

Pauzele de alaptare

icon

Un caz in care angajatorul are obligatia de a reduce timpul normal de lucru este situatia salariatelor care alapteaza, potrivit dispozitiile cuprinse in O. G. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.
Potrivit dispozitiilor art. 17 alin. (1) din O.G. 96/2003, angajatorilor le revine obligatia de a acorda salariatelor care alapteaza cate doua pauze a cate o ora fiecare pentru hranirea copilului.
De la aceasta regula, legiuitorul a prevazut si o exceptie menita sa vina in intampinarea salariatelor care alapteaza si care, din diferite motive, nu pot sau nu doresc sa beneficieze de cele doua pauze legale. In aceasta situatie, angajatorului ii revine obligatia de a reduce programul de lucru al salariatei cu doua ore pe zi, pentru a compensa pauzele zilnice de alaptare neefectuate.
Finalitatea acestor prevederi o reprezinta, atat in cazul acordarii celor doua pauze zilnice de alaptare, fie in cazul reducerii programului normal de lucru, diminuarea timpului de munca, pe perioada in care salariata alapteaza copilul.
Este de observat din modul de redactare al O.G. 96/2003 faptul ca angajatorului ii revine obligatia de a diminua programul de lucru cu doua ore indiferent daca acesta ii pune la dispozitia mamei o camera speciala pentru alaptare sau daca salariata alege sa alapteze intr-un alt mediu.
Mamele care alapteaza pot beneficia de reducerea zilnica a programului de lucru printr-o cerere adresata unitatii angajatoare, in care isi exprima optiunea pentru aceasta modalitate de valorificare a drepturilor lor, cerere care nu trebuie motivata si nici nu trebuie acceptata sau supusa vreunei alte modalitati de aprobare de catre angajator.
Singurele conditie pe care trebuie sa o indeplineasca mama care alapteaza pentru a beneficia de dreptul de a-i fi redus programul de munca este pe de o parte anuntarea in scris a angajatorului cu privire la situatia in care se afla precum si informarea referitoare la inceputul si sfarsitul prezumat al perioadei de alaptare dar si anexarea la aceasta informare a unor documente care sa justifice situatia, documente medicale eliberate de catre medicul de familie.
In ceea ce priveste lucratorul care beneficiaza de reducerea programului de lucru cu 2 ore, legislatia nationala in domeniu, in speta O.G. 96/2003 prevede ca unic beneficiar al dreptului de a beneficia de un program redus cu 2 ore mamele care alapteaza, putandu-se considera aceasta norma ca fiind una discriminatorie, in sensul ca numai o categorie profesionala poate beneficia de acest drept, respectiv mamele putand fi avantajate in detrimentul tatilor.
In acest sens, Curtea de Justitie a Uniunii Europene s-a pronuntat intr-o speta privind o intrebarea preliminara legata de posibila utilizare a pauzelor de alaptat de catre mama sau de catre tata.
Astfel, in cauza C-104/09 avand ca obiect o cerere de pronuntare a unei hotarari preliminare formulata in temeiul articolului 234 CE de Tribunal Superior de Justicia de Galicia (Spania), prin decizia din 13 februarie 2009, primita de Curte la 19 martie 2009, in procedura Pedro Manuel Roca Alvarez impotriva Sesa Start Espana ETT SA, Curtea a pronuntat o hotarare care lamureste acest aspect.
Asadar, raportat si la Hotararii Curtii de Justitie a Uniunii Europene, rezulta ca, de drepturile prevazute in O.U.G. nr. 96/2003 in ceea ce priveste pauzele de alaptare sau reducerea programului de lucru beneficiaza si tatal copilului cu conditia ca ambii parinti sa aiba calitatea de salariati.

Av. Razvan Vasiliu

Acest articol nu reprezinta consultanta juridica. Pentru mai multe informatii va rugam sa contactati office@vasiliumiclea.ro

Comments

comments

Apelează