Câți angajatori oferă beneficiul de 400 de lei angajaților care muncesc de acasă
De un an și jumătate cei mai mulți români lucrează de acasă, pe banii lor. Deși la începutul anului Guvernul a creat procedurile prin care angajatorii pot oferi o sumă de bani pentru plata facturilor la utilități, cei din urmă sunt reticenți.
De la sfârșitul lunii octombrie angajatorii au obligația de a trece măcar 50% din angajați în telemuncă, dacă acest lucru e posibil. Aflată la coada clasamentului în rândul statelor în care angajații obișnuiesc să lucreze de acasă, România a cunoscut o accelerarea a procesului în timpul pandemiei.
În topul industriilor care au încheiat cele mai multe contracte de telemuncă în ultimul an și jumătate s-au aflat industria de IT, firmele de consultanță și cele din domeniul bancar, arată un studiu publicat de o companie de consultanță de afaceri.
Una dintre măsurile prin care Guvernul a încercat să stimuleze introducerea telemuncii a fost acordarea unei sume de 400 de lei pe care firmele o pot acorda angajaților care muncesc de acasă ca să-şi plătească facturile, fără documente justificative. Deși măsura e în vigoare de la începutul anului doar 5% din multinaţionale au acordat angajaților acest beneficiu.
Cristina Tohănean are o firmă de traduceri în București și 8 angajați. “Din punct de vedere birocratic, spre deosebire de alte lucruri, este foarte simplu”, explică unul dintre puținii antreprenori care au decis să ofere cei 400 de lei angajaților ei. Cristina are și o explicație pentru care cei mai mulțti dintre angajatori sunt reticenți: “Poate angajatorul privește suma aceasta ca pe un adaos la salariu și se gândește că poate în viitorul apropiat angajații se vor întoarce la birou și vor deveni demotivați odată ce această suma va fi retrasă. Probabil că nu își pun problema să păstreze suma asta sub forma unei cheltuieli de salariu.”
Sursa: www.rfi.ro