Camera Deputaţilor a adoptat legea pensiilor speciale
Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, legea pensiilor speciale, reexaminată pentru a o pune în acord cu decizia Curţii Constituţionale, referitoare la pensiile magistraţilor.
174 de deputaţi au votat pentru, 81 împotrivă şi 17 s-au obţinut. N-a fost acceptat niciunul dintre amendamentele opoziţiei, PSD şi PNL susţinând că adoptarea lor ar fi făcut legea neconstituţională.
Potrivit legii adoptată de Camera Deputaţilor ca for decizional, magistraţii se pot retrage din activitate la împlinirea vârstei de 60 de ani, cu o pensie de serviciu care reprezintă 80% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor avute în ultimii 4 ani înainte de pensionare.
Legea stabileşte că de anul viitor se pot pensiona judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la CCR, precum şi personalul de specialitate juridică, dacă au o vechime în funcţie de 25 de ani şi cel puţin vârsta de 47 de ani şi patru luni. Vârsta de pensionare va creşte apoi anual cu câte patru luni, până când magistraţii vor împlini 60 de ani.
De asemenea, pensiile de serviciu nu vor fi mai mari decât venitul net din ultima lună de activitate, iar pragul de impozitare creşte etapizat, până la 20%.
Dacă în termen de două zile, nu se vor înregistra contestaţii, legea privind pensiile de serviciu va fi trimisă la promulgare.
Sursa: Radio România Actualități