Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de HG privind mecanismul de decontarea de către angajator a achiziției de ochelari, în limita a 500 lei/persoană
Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. V din Ordonanța de Urgență nr.53/2024, care stabilesc mecanismul privind decontarea achiziției de dispozitive de corecție speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană, de către angajatori, a fost publicată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.
Lucrătorii din cadrul autorităților și instituțiilor publice beneficiază de dreptul de decontare în baza rezultatelor examenului oftalmologic, care atestă faptul că pentru desfășurarea activității este necesară folosirea de dispozitive de corecție speciale ori modificarea celor utilizate la momentul examinării.
Dispozițiile Normelor Metodologice se aplică lucrătorilor care folosesc în mod obișnuit un echipament cu ecran de vizualizare, pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru.
Obligația decontării revine angajatorului, în urma parcurgerii mai multor etape, respectiv de analiză a posturilor de lucru, identificarea riscurilor asociate acestora, remedierea riscurilor identificate, planificarea activității astfel încât timpul de expunere a lucrătorului la riscul respectiv să fie redus, informarea și instruirea lucrătorilor, asigurarea unui examen corespunzător al ochilor și al vederii și, dacă este necesar, asigurarea unui examen oftalmologic.
Medicii de medicina muncii, în baza fișei de identificare a factorilor de risc profesional semnată de angajator, dispun efectuarea unui examen al ochilor și al vederii, un screening vizual, cu ocazia controlului medical la angajare, periodic și ori de câte ori apar probleme ale vederii care ar putea fi puse în legătură cu activitatea care implică un echipament cu ecran de vizualizare.
Dacă medicul de medicina muncii constată probleme vizuale care necesită un examen oftalmologic specializat, acesta trimite lucrătorii la medicul specialist oftalmolog, pentru realizarea examinării respective și pentru a constata dacă există afecțiuni ale vederii care au legătură cu o activitate ce implică lucru cu un echipament cu ecran de vizualizare.
Pe baza constării medicului oftalmolog, medicul de medicina muncii va consemna în fișa de aptitudini profesionale recomandarea privind utilizarea unui dispozitiv de corecție specială.
Suma maximă decontată de angajator este de 500 lei/persoană. În situația în care costul de achiziție, dovedit de lucrător cu documente justificative de plată este mai mic de 500 lei/persoană, angajatorul va deconta acest cost.
Dacă lucrătorii solicită decontarea unor dispozitive de corecție speciale, care asigură o corecție a vederii atât pentru lucrul cu un echipament cu ecran de vizualizare, cât și pentru alte afecțiuni care nu au legătură cu acesta, angajatorii trebuie să contribuie numai cu costurile asociate corecției vederii ce implică un echipament cu ecran de vizualizare, dar nu mai mult de 500 lei/persoană.
Documentul poate fi consultat aici: https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/7315-hg-norme-meteodolgice-oug-53