Top țări în care se muncește cel mai mult de acasă. Pe ce poziție se află România

În urmă cu cinci ani, lucrul de acasă părea doar o măsură temporară, adoptată pe fondul crizei sanitare globale. Însă ceea ce a început ca o soluție de avarie în pandemie a devenit, în multe țări, o practică de zi cu zi, chiar un nou mod de a trăi și de a munci.
Pentru mulți angajați din întreaga lume, biroul s-a mutat definitiv în sufragerie sau la masa din bucătărie. Recent, un studiu realizat de Global Survey of Working Arrangements (G-SWA) arată care sunt țările în care munca remote s-a impus cu adevărat.
România e pe locul 11, iar Regatul Unit conduce detașat în Europa, cu cele mai multe zile lucrate de acasă. Regatul Unit are cea mai mare rată de telemuncă dintre cele 18 țări europene, angajații lucrănd în medie 1,8 zile pe săptămână de acasă, conform EuroNews.
Sondajul global privind practicile de muncă (G-SWA) evidențiază transformările semnificative ale lucratului de acasă începând cu perioada pandemiei de COVID-19.
A patra parte a cercetării, desfășurată între noiembrie 2024 și februarie 2025, s-a concentrat pe angajați cu normă întreagă, cu vârste între 20 și 64 de ani, care au finalizat studii universitare.
Deși la nivel mondial media lucrului de acasă este de aproximativ 1,2 zile pe săptămână, diferențele între țări sunt notabile. În timp ce în Coreea de Sud angajații lucrează remote doar o jumătate de zi pe săptămână, în Canada se atinge aproape două zile, ceea ce marchează una dintre cele mai ridicate rate din lume.
În Europa, după Regatul Unit, Finlanda (cu 1,7 zile) și Germania (cu 1,6 zile) s-au clasat pe următoarele poziții.
De asemenea, munca de acasă este frecventă în Portugalia (1,5 zile), precum și în Ungaria și Olanda, unde media este de 1,4 zile în ambele cazuri.
Angajații din Cehia, Italia și Suedia lucrează de acasă 1,3 zile pe săptămână, depășind ușor media globală. În schimb, România, Spania și Austria se aliniază la această medie, fiecare raportând câte 1,2 zile de lucru de acasă pe săptămână.
De ce britanicii muncesc cel mai mult de acasă?
Mai mulți factori stau la baza poziției de top ocupate de Regatul Unit, a precizat dr. Cevat Giray Aksoy, economist la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și profesor asociat de economie la King’s College London.
Aksoy a menționat că Regatul Unit a trecut prin perioade lungi și stricte de carantină, ceea ce a accelerat adoptarea infrastructurii și a normelor pentru munca la distanță. De asemenea, a explicat că piața muncii din Marea Britanie este concentrată în sectoare de servicii, precum finanțe, consultanță și media, unde munca de acasă este o opțiune practică.
Angajații din Cehia, Italia și Suedia lucrează de acasă 1,3 zile pe săptămână, depășind ușor media globală. În schimb, România, Spania și Austria se aliniază la această medie, fiecare raportând câte 1,2 zile de lucru de acasă pe săptămână.ce se întâmplă în România
„Un aspect crucial este că lucrătorii britanici au dezvoltat preferințe puternice și durabile pentru munca hibridă, dorind de obicei 2-3 zile de lucru de la domiciliu pe săptămână. Acesta nu mai este un beneficiu, deja este o așteptare firească”, a spus el.
Specialistul a mai spus că firmele care ignoră această realitate, ar putea fi foarte dezavantajate.
Grecia are cea mai mică rată de muncă de acasă din Europa, de doar 0,6 zile pe săptămână. La nivel global, munca de acasă a înregistrat un declin, coborând de la o medie de 1,6 zile pe săptămână în 2022 la 1,33 zile în 2023.
În anii 2024 și 2025, această scădere a fost mult mai lentă, ajungând la o medie de 1,27 zile pe săptămână.
Studiul concluzionează că nivelurile de muncă la distanță s-au stabilizat aproximativ din 2023.
Sursa: www.wall-street.ro