Imunitatea liderilor de sindicate
Deputatii au votat legea pentru modificarea si completarea Legii dialogului social nr. 62, privind imunitatea sefilor de sindicate.
Proiectul a fost trimis spre reexaminare de Presedintele Romaniei
Klaus Iohannis a trimis proiectul spre reexaminare, dupa ce in mai respinsese promulgarea lui, pe baza regimului preferential de care ar fi beneficiat liderii de sindicat.
Printre observatiile sefului statului, se afla urmatoarele:
- In cazul in care nu exista o conexiune intre concediere si activitatea sindicala, interdictia de concediere a celor cu pozitii de conducere nu este obiectiva si rezonabila;
- Curtea Constitutionala a retinut ca interzicerea absoluta a concedierii pe motive care tin de salariat (necorespondenta profesionala) cat si pentru motive care nu tin de acesta (desfiintarea locului de munca) limiteaza activitatea economica, ingradind dreptul angajatorului la organizarea activitatii.
In replica, deputatii invoca statutul liderilor de sindicate
Ca raspuns la cererea de reexaminare, deputatii din Comisia de munca si protectie sociala invoca statutul special al liderilor de sindicate:
„Salariatii se afla intr-o situatie diferita fata de salariatii-lideri sindicali, intrucat numai acestia din urma contribuie la apararea drepturilor si la promovarea intereselor profesionale, economice si sociale ale salariatilor. Astfel, salariatii-lideri sindicali pot intreprinde orice actiune prevazuta de lege, inclusiv de a formula actiuni in justitie, in numele membrilor de sindicat, fara a avea nevoie de un mandat expres din partea celor in cauza. Asadar, prin specificul atributiilor lor, acestia constituie un puternic factor de echilibru economic si social, capabil sa asigure imbunatatirea continua a conditiilor de munca si de viata ale membrilor de sindicat”.
Actul normativ a trecut de plenul Camerei Deputatilor, cu un amendament
In ciuda controverselor, actul a trecut in final de plenul Camerei Deputatilor, cu un amendament. Acesta prevede ca sefii sindicatelor pot fi concediati in cei doi ani de dupa incetarea mandatului, in urmatoarele cazuri :
- Daca societatea de care apartin intra in reorganizare judiciara;
- Daca la evaluarea profesionala, primesc doi consecutiv, calificativul necorespunzator.
Sursa: digi24.ro