Cresterea masei salariale si efectul asupra bugetului
Amendamentele privind majorarile salariale, aprobate in Parlament, vor costa bugetul 4.85 milliarde de lei.
La cele 4.85 miliarde se adauga 2.6 miliarde
La costul total care ar fi suportat de buget, se adauga si suma de 2.6 miliarde de lei, provenita in urma majorarilor aprobate in acest an in Sanatate si Educatie.
Aceste cresteri, de 15% erau prevazute in OUG 20/2016 si ajung la 1.1 miliarde de lei, la care se adauga jumatate de milliard prin deblocarea, in luna august, a garzilor si cresterea cuantumului acestora.
La educatie a fost acordata o crestere de 10%
La Educatie a fost acordata o crestere de 10% in doua transe, 5% in 2016 si 5% in 2017.
“Peste aceste cresteri de 15% si 10% si nefiind cerute neaparat in revendicarile sindicale ale nimanui, a venit inca o crestere de 15% la Sanatate, plus deblocarea sporurilor, numai pentru Sanatate. Pachetul acesta nou pe Sanatate adauga inca 2,8 miliarde lei, suma bruta, la masa salariala totala. Pentru Invatamant, unde nici macar nu existau prea multe lucruri in amendamentele din Parlament, se spune ca se da o crestere medie de 15% peste grila“, a declarat ministrul Muncii.
Ministrul Muncii a recunoscut ca salariile bugetarilor trebuie sa creasca
Dragos Pislaru a recunoscut ca salariile bugetarilor trebuie sa creasca si a amintit ca pentru asta se lucreaza la Legea salarizarii unitare, care prevede o crestere medie a salariilor cu 30% in urmatorii 5 ani.
“Planul pe care l-am pus inca din vara pe masa pentru Legea salarizarii si perspectiva financiara pe 5 ani, pana in 2021, este de a aloca 14 miliarde lei intr-un mod sustenabil, fazat, ceea ce ar insemna o crestere in medie a masei salariale cu 30%.” declara ministrul.
Daca amendamentele vor fi trecute, Guvernul va fi pus “intr-o situatie aproape imposibila”
Potrivit Ministrului Muncii, daca amendamentele vor fi trecute, Guvernul va fi pus “intr-o situatie aproape imposbila” in care va avea urmatoarele optiuni :
- Sa respecte 3% tinta de deficit, asta insemnand sa diminueze cheltuielile de investitii sau sa isi creasca veniturile printr-o fiscalitate in crestere;
- Sa treaca de cei 3% deficit;
- Sa spuna “ vai uite ce ne-au lasat tehnocratii si nu putem plati”.
Acesta a mai precizat ca Romania se poate imprumuta de sume mult mai mari, insa daca ceste sume vor fi cheltuite, se va depasi suma de deficit stabilita prin angajamentele la nivel European iar investitorii vor fi “ debusolati”.
Sursa: agerpres.ro