fbpx

Contact

Sindicatele vor un dialog real

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu a dat asigurari ca Legea salarizarii intra in vigoare de la 1 iulie.

Proiectul va trece rapid prin Parlament

Lia Olguta Vasilescu a declarat ca observatiile si amendamentele se  primesc la partid, vor fi luate sau nu in considerare, dupa care proiectul va trece rapid prin Parlament.

Cadrul legal prevede si un dialog cu partenerii sindicali

Cadrul legal prevede si un dialog cu sindicalistii, dezbateri reale in forul legislativ, unde Opozitia are dreptul constitutional sa participe cu un punct de vedere.

Presedintele Cartel Alfa nu a mai discutat din ianuarie cu ministrul Muncii

Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa nu a mai discutat din ianuarie cu Olguta Vasilescu si e de parere ca tehnica promovarii acestei legi “seamana cu o forma de eludare a dialogului social, care era necesar la o lege care se dorea a fi cat mai stabila si cat mai durabila”.

“I-am atras atentia ca anumite principii nu sunt in regula si apreciem faptul ca pe unele dintre ele le-a modificat. Ma refer la faptul ca voiau doua salarii de baza in sectorul bugetar, pe de o parte, si pe de alta parte voiau o diferentiere intre salariul minim pe economie garantat in plata si salariul minim bugetar.

De atunci, ca si confederatie, noi nu am mai avut discutii cu domnia sa. I-am reamintit ca i-am trimis un pachet de principii complementare, care ar fi trebuit sa fie adaugate principiilor existente in legea actuala, 284/2010.

Au mai fost dezbateri, discutii, dar intr-o forma originala, sa ii spunem asa, in sensul ca tabelul era dat cu federatiile pe diferite sectoare, mai putin Administratia publica locala si centrala, cu care nu a existat nicio discutie, ei nu s-au mai intalnit cu doamna ministru cum s-au intalnit cei de la celelalte sectoare.

Cei care au mai avut probleme au mai avut intalniri cu specialistii in structura data si rezultatul este ca de doua saptamani, chiar dinainte de sedinta PSD nu a mai existat nicio discutie”, a marturisit Bogdan Hossu.

Chiar si asa, Cartel Alfa a elaborat o serie de propuneri

Bogdan Hossu a adaugat  ca “legea, asa cum este acum exprimata, adica forma pe care am luat-o de pe site-ul PSD, nici macar elementele de baza nu le respecta, in sensul in care nu prevede ca salariul de baza 1 este egal cu salariul minim garantat in plata.

In plus, desi legea prevede un raport minim/maxim de 1/12, mecanismul, asa cum este prevazut de atingere a parametrilor si tinand cont si de tinta finala pentru 2022 (salariul minim garantat in plata sa fie de minim 2.500 de lei), face ca, de fapt, raportul in 2019 sa fie 1/13, iar in 2020 sa fie 1/14, ceea ce se desparte de elementele de fond, adica de pastrarea unui raport decent intre cel mai mic si cel mai mare salariu.

Avem mai multe observatii, o sa le comunicam cand le finalizam si speram ca Parlamentul sa tina cont de ele”, a mai spus acesta.

Administratia publica devine  SRL

“S-au facut niste angajamente fata de cei de la Ordine Publica, Aparare, unde se fac corectii. La Administratia Publica este alta problema. Conform proiectului de act normativ, Administratia Publica s-a ‘SRL-izat’, in sensul ca a devenit ca un SRL, nemaiavand o grila de salarizare si in acelasi timp fiind la dispozitia totala a primarului sau a Consiliului Local, ceea ce este complet anormal, fiindca unul din principiile de baza, care spune ca la munca egala trebuie salarizare egala, inseamna ca este nul.

Legea e atacabila la Curtea Constitutionala

Proiectul poate fi atacat la Curtea Constitutionala sau trimis spre reexaminare, de presedintele tarii.

“Evident, poate sa fie contestata la Curtea Constitutionala, pentru ca, cel putin in forma data, e discriminatorie. Apoi, poate fi atacata pentru ca se face o taiere de salariu la anumite categorii de personal bugetar nejustificata”, declara  Bogdan Hossu.

 

 

Sursa: ziare.com

Comments

comments

Apelează