fbpx

Contact

Obtinerea certificatului de nastere al nou nascutului

Nasterea unui copil reprezinta un motiv de bucurie dar si inceputul unei perioade in care parintii vor avea de-a face cu un hatis legislativ in care trebuie sa se descurce de cele mai multe ori pe cont propriu.

Din acest motiv este bine ca, anterior momentului nasterii copilului, parintii sa cunoasca etapele pe care le au de parcurs cel putin imediat dupa nastere copilului.

Certificatul constatator al nasterii este primul document pe care parintele trebuie sa il primeasca si in baza caruia i se va elibera ulterior certificatul de nastere al copilului.

Certificatul constatator al nasterii se intocmeste si se elibereaza de catre unitatea medicala in care a avut loc nasterea. Raspunderea pentru exactitatea datelor consemnate in cuprinsul acestui act revine medicului care a constatat nasterea si a medicului sef al setiei pe care avut loc nasterea.

In situatia in care nasterea a avut loc in afara unei unitati sanitare, certificatul constatator al nasterii se elibereaza de catre medicul de familie al carui cabinet medical este inregistrat  in raza teritoriala unde a avut loc nasterea.

Asadar, nu este obligatoriu ca acest certificat sa fie eliberat de catre medicul de familie pe listele caruia sunt inscrisi parintii copilului ci de catre medicul de familie care activeaza in locul in care a avut loc nasterea.

In cazul nasterii la domiciliu, acest certificat poate fi eliberat de catre medicul de familie care are in evidenta pe unul dintre cei doi parinti.

Intocmirea si eliberarea acestui certificat este gratuita.

Cerificatul de nastere al copilului este al doilea document care se elibereaza oricaruia dintre parintii firesti ai copilului, el fiind eliberat pe baza certificatului constatator al nasterii.

Certificatul de nastere se elibereaza de catre  serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, de ofiterul de stare civila din cadrul primariei unitatii administrativ – teritoriale in a carei raza s-a produs evenimentul.

Pentru eliberarea certificatului de nastere, persoana declaranta va prezenta o cerere in acest sens (declaratie scrisa) la care va anexa copii de pe cartea de identitate a mamei, a persoanei declarante, de pe certificatul de casatorie precum si originalul certificatului constataor al nasterii.

Obligatia de a inregistra nasterea copilului revine oricaruia dintre parintii copilului, iar daca, din diferite motive acestia nu o pot face, obligatia declararii revine medicului, persoanelor care au fost de fata la nastere ori personalului desemnat din unitatea sanitara in care a avut loc nasterea sau oricarei persoane care a luat cunostinta despre nasterea copilului.

Si eliberarea certificatului de nastere este gratuita.

Termenul in care se poate face inregistrarea nasterii copilului variaza, respectiv:

  • 15 zile de la data nasterii, pentru copilul nascut viu si aflat in viata;
  • 3 zile de la data nasterii, pentru copilul nascut mort;
  • 24 de ore de la data decesului, pentru copilul nascut viu care a decedat inauntrul termenului de 15 zile;
  • 30 de zile pentru copilul cu varsta de pana la un an, gasit sau parasit de mama in maternitate/unitati sanitare.

Av. Razvan Vasiliu

Comments

comments

Apelează