Care sunt joburile ce vor dispărea în următorii 20 de ani
Economiștii trag semnanul de alarmă: aproape jumătate din joburile din prezent vor dispărea în următoarele două decenii, așa cum s-a întâmplat cu multe meserii existente până acum (plutaş, lampagiu, liftier, ceas deşteptător uman, aprinzător de felinare, flaşnetar, operator telegraf, sacagiu, lăptar, ţapinar, bragagiu, lustragiu, geamgiu, cărăuşi de bagaje, pălărier, blănar, etc).
Dezvoltarea tehnologiei, mecanizarea și robotizarea vor provoca, mai devreme sau mai târziu, înlocuirea forței umane de lucru.
Potrivit lui Art Bilger, expert la Wharton School of Business de la Universitatea din Pennsylvania, toate națiunile dezvoltate de pe pământ se vor confrunta cu această problemă. În următorii 25 de ani vor dispărea până la 47% din ocupațiile actuale (preponderent din industria prelucrătoare), potrivit unui recent studiu realizat la Oxford.
Astfel, muncitorii vor trebui să se reprofileze din mers, așa cum s-a întâmplat în secolului XIX, în timpul revoluției industriale.
Pe de o parte, mecanizarea a furat locuri de muncă, dar pe de altă parte le-a și creat. De exemplu, automobilele i-au scos din afaceri pe fierari. Puțină lume mai avea necesitate de potcoave. Dar, în curând, a fost nevoie de mecanici. Și cine erau mai potriviți? Desigur că fierarii. Astfel, aceștia s-au reprofilat. Chiar și într-o uzină mecanizată era nevoie de multă forță umană de muncă: mecanicii trebuiau să țină mașinile în mișcare, lăcătușii trebuiau să facă piese pentru ele, iar muncitorii trebuiau să le asiste.
În acest mod, chiar dacă manufactura a fost înlocuită cu o tehnologie modernă, locurile de muncă n-au dispărut, doar că lucrătorii au trebuit să se reprofileze. Asta se va întâmpla și în următoarele decenii. Utilizarea pe scară largă a computerelor și a internetului pentru comerț și comunicare deja a avut ca rezultat mii de concedieri, de la vânzătorii poștali la comercianții cu amănuntul de cărămidă. Odată cu dezvoltarea rapidă a roboticii, cu inventarea diverselor tehnologii ce simplifică munca oamenilor, multe meserii vor rămâne de domeniul trecutului.
Iată care sunt joburile ce vor dispărea în următorii 20 de ani:
1. Stenograful și dactilograful
Stenografia este un sistem de semne grafice convenționale, folosit pentru înregistrarea rapidă a vorbirii cuiva. Pe scurt: scrierea rapidă. Stenografii erau mereu prezenți la curțile domnești din Grecia și Roma Antică. În secolul XVIII, ei au început a fi folosiți în parlamente, în marile case comerciale din Europa și America. Stenografii scriau peste 100 de cuvinte pe minut și erau foarte bine plătiți. Ulterior stenografii au început să fie înlocuiți cu fonograful, apoi cu placa de gramofon, casetofonul, dictafonul, camera video. Acum doar în Parlament au mai rămas stenografi. Ei asistă la ședințele în plen și le înregistrează pe hârtie. Aproximativ același lucru îl fac și dactilografii. Obligațiile lor variază de la transcrierea înregistrărilor vocale, la tastarea copiilor finale ale rapoartelor, scrisorilor și schițelor. În ultimii ani însă au apărut o multitudine de aplicații care transformă vocea (audio) în text, de programe cu funcții de predicție și corectură a cuvintelor și expresiilor. Acestea vor înlocui, până la urmă, stenograful și dactilograful.
2. Casierul
Casierii sau operatorii bancari ocupă, în prezent, foarte multe locuri de muncă. În principiu, această slujbă nu necesită studii speciale, deoarece orice pregătire suplimentară este, de obicei, oferită în perioada de stagiu. Apariția sectorului bancar online și mobil va scădea numărul operatorilor fizici, deoarece clienții băncilor deja sunt în măsură să realizeze tranzacțiile bancare la distanță: să achite facturile prin web banking, să transfere bani de pe un cont în altul, să facă online cumpărături etc. Totodată, sunt funcționale și terminalele de plată de felul bancomatelor și ATM-urilor, care ne permit efectuarea operațiunilor la orice oră, fără ajutorul unui operator bancar.
3. Poștașul
Cu siguranță vă amintiți cum, pe timpuri, poștașii umblau ziua-ntreagă cu geanta pe umăr, plină vârf cu scrisori și ziare. Însă, odată cu apariția telefoanelor, sms-urilor, internetului, e-mailurilor, rețelelor de socializare, comunicarea la distanță a devenit mult mai accesibilă. Astfel a dispărut necesitatea de a scrie și trimite scrisori. La nivel global, poșta tradițională a scăzut în randament și eficacitate cu 26% în ultimii ani. Astăzi foarte rar se mai trimit cărți poștale. Instituțiile de acest gen au pus accentul pe servicii de livrare, achitarea facturilor, schimb valutar și distribuire de ziare. Dar dezvoltarea presei online va scădea și numărul publicațiilor tipărite. Roboții și alte tehnologii ale viitorului se vor ocupa de livrarea produselor sau chiar a mâncării. Deja au fost puse în funcțiune drone pe post de curier.
4. Cititor contoare
Cititorul datelor de pe contoare este persoana care umblă de la casă, la casă, și înregistrează volumul de energie, gaz sau apă, consumat de locatar. Tot cititorii de contoare sunt însărcinați să se adreseze clienților care au facturi neplătite și să negocieze planurile de rambursare a datoriilor. Persoanele angajate în această funcție au, de obicei, doar o diplomă de liceu, deoarece orice alte competențe necesare acestui post pot fi obținute într-o perioadă scurtă de formare la locul de muncă. Deja, astăzi există contoare care pot fi citite de la o distanță mică, fără a fi nevoie ca funcționarul să intre în casă sau curte. În următoarele două decenii vor apărea contoare și software-uri care vor permite transmiterea indicilor la distanță (online sau prin satelit).
5. Agent de turism
Până nu demult, dacă voiai să-ți organizezi o călătorie, trebuia să mergi neapărat la o agenție de turism. Ele se ocupau de rezervarea transportului, a spațiului pentru cazare, alegerea destinației și planificarea itinerarului de excursii. Acum însă, vacanța ta e la un click distanță. Începând de la bilet (de autobus, tren sau avion), până la hotel, muzee și alte obiective turistice – pe toate le poți rezerva și achita pe Internet, de sine stătător. Pe lângă acestea, mai găsești și o multitudine de comentarii și recenzii despre tot ce te interesează. Devenind din ce în ce mai puțin solicitate, agențiile de turism vor dispărea treptat. Se estimează că numărul de locuri de muncă în domeniu va scădea cu 12% până în 2024.
Care vor fi atunci joburile viitorului, vă veți întreba? Cu siguranță în următorii 20 de ani vor exista medici, profesori, bucătari, programatori, farmaciști, dar și alte meserii contemporane, precum consultanți SEO, Designeri 3D, Programatori de avataruri, traineri de roboț, etc.
Indiferent de studiile noastre și pregătirea profesională, secolul digitalizat în care trăim ne învață să fim flexibili, ușor adaptabili la orice situație sau schimbare, fiind deschiși spre oportunități și gata de a învăța mereu ceva nou.
Sursa: www.cariereonline.ro