Impozitul reținut la sursă ca plată anticipată pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală scade la 7%
Impozitul reținut la sursă ca plată anticipată la veniturile din drepturi de proprietate intelectuală scade de la 10% la 7%, în contextul modificărilor ample aduse la începutul anului sistemului de impozitare și contribuții, între care și reducerea cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%. Diminuarea cotei de la 10% la 7% menține posibilitatea opțiunii pentru impunerea finală a veniturilor din drepturile de proprietate intelectuală, potrivit ANAF. Categoriile de venituri pentru care a fost redusă, începând cu 1 ianuarie 2018, cota de impozitare de la 16% la 10% sunt: activități independente; salarii și asimilate salariilor; cedarea folosinței bunurilor (inclusiv venituri din arendă); investiții; pensii; activități agricole, silvicultură și piscicultură; premii; alte surse.
De asemenea, a fost redusă cota de impunere de la 10% la 7% în cazul impozitului reținut la sursă reprezentând plată anticipată pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, menținându-se posibilitatea opțiunii pentru impunerea finală a veniturilor din drepturile de proprietate intelectuală. În cazul impunerii finale, impozitul pe venit este calculat prin reținere la sursă la momentul plății veniturilor prin aplicarea cotei de 10 % asupra venitului brut diminuat cu cheltuielile determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40 % asupra venitului brut (anterior din venitul brut se deduceau și contribuțiile sociale obligatorii reținute la sursă).
Au crescut cuantumurile deducerilor personale acordate persoanelor fizice care obțin venituri din salarii, astfel: pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.950 lei inclusiv, deducerile personale sunt: pentru contribuabilii care nu au persoane în întreținere – 510 lei; pentru contribuabilii care au o persoană în întreținere – 670 lei; pentru contribuabilii care au două persoane în întreținere – 830 lei; pentru contribuabilii care au trei persoane în întreținere – 990 lei; pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreținere – 1.310 lei. pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.951 lei și 3.600 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive față de cele de mai sus și se stabilesc potrivit tabelului de la articolul 77 din Codul fiscal. pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acordă deducerea personală.
Sursa: www.profit.ro