fbpx

Contact

Românii care lucrează în străinătate ar putea veni acasă pe banii statului, pentru a-și vedea copiii

Liberala Carmen Eleonora Hărău este inițiatoarea unui proiect de lege depus la Senat în care propune ca părinții care lucrează în străinătate să vină trimestrial acasă, pe banii statului, pentru a-și vedea copiii.

Potrivit propunerii legislative, statul român ar urma să asigure, pentru un singur părinte care are copiii în țară, decontarea cheltuielilor cu transportul, dus-întors, trimestrial, din localitatea unde este plecat la muncă în străinătate până la localitatea de domiciliu, din țară. Transportul se va plăti de la bugetul de stat, prin bugetul unității administrativ-teritoriale de domiciliu, fără a putea depăși cuantumul a jumătate din salariul de bază minim pe țară garantat în plată, din acel an.

Decontarea cheltuielilor cu transportul, dus-întors, se va face la casieria unității administrativ-teritoriale de domiciliu, în maximum trei zile calendaristice de la depunerea documentelor justificative, direct către părintele-solicitant sau către un împuternicit al acestuia, pe baza unei procuri date în fața secretarului unității administrativ teritoriale, în prezența ambelor persoane.

Potrivit inițiatorului, plecarea părinților peste hotare a modificat mult sfera relațională a copiilor, determinând schimbări importante în volumul și calitatea comunicării. În majoritatea cazurilor, relațiile copiilor cu părinții plecați se răcesc în timp, această caracteristică menținându-se chiar și după revenirea părinților. Liberala Carmen Eleonora Hărău mai arată că acei copii rămași fără îngrijirea părinților preferă comunicarea în grupuri mici de semeni, de obicei care au aceeași experiență de despărțire de părinți.

97.645 de copii au părinți plecați la muncă în străinătate
Potrivit statisticilor prezentate de parlamentarul PNL Carmen Eleonora Hărău, în România avem, în acest moment, 97.645 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Datele au fost obținute de la Ministerul Muncii și Justiției sociale.

„În legătură cu românii plecați la muncă în străinătate, am adresat o întrebare Guvernatorului BNR, domnul Mugur Isărescu, prin care am solicitat să fiu informată cu privire la banii trimiși în țară de românii plecași la muncă în străinătate, în perioada 2006-2015, precum și cuantumul investițiilor străine. Prin răspunsul transmis de BNR, am fost informată că totalul remiterilor bănești ale românilor plecați la muncă în străinătate este de 37.843 milioane de lei, în perioada 2006-2015. Comparativ, totalul investițiilor străine directe în România, în aceeași perioadă de timp, a fost de 43.413 milioane de euro. Deci, în concluzie, românii plecați la muncă în străinătate au adus bani în țară aproape de valoarea totală a investițiilor străine”, susține senatorul liberal, în expunerea de motive.

În expunerea de motive se mai precizează că aproape 4 milioane de români muncesc în diaspora, potrivit cifrelor neoficiale. Cifrele Organizației Națiunilor Unite (ONU) arată că România are a doua rată a migrației după Siria, o țară măcinată de un război civil în ultimii șapte ani.

Proiectul de lege a fost trimis, pentru avizare, la Consiliul Economic și Social, Consiliul Legislativ și la Guvern, pentru un punct de vedere. Cel mai probabil, el va intra în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat abia la toamnă.

Sursa: www.cugetliber.ro

Comments

comments

Apelează