fbpx

Contact

Cum s-a schimbat munca în ultimul deceniu

Felul în care lucrăm în prezent e foarte diferit de felul în care lucram acum 10 ani. Atmosfera, interacțiunile cu colegii și chiar felul în care privim joburile noastre au trecut prin schimbări puternice. În 2006, 50% dintre angajați considerau că cele mai bune idei le-au venit în timp ce se aflau la birou, însă acest procent a scăzut la 27% în 2016, conform Engage for Succes. De asemenea, satisfacția angajaților la locul de muncă a crescut cu 17% din 2006 până în prezent. Percepția oamenilor asupra locului lor de muncă s-a schimbat și ea, odată cu progresele tehnologiei.
Multe din tehnologiile folosite în trecut la locul de muncă sunt astăzi istorie, iar asta se întâmplă pentru că fiecare companie trebuie să se adapteze la schimbări dacă nu vrea să dispară. Companiile puternice, de succes sunt cele care știu să se miște odată cu timpurile, sunt cele dispuse să facă tot ce e necesar ca să se mențină în fruntea concurenței. Iată câteva lucruri ce au suferit schimbări dramatice în ultimii 10 ani:

1. Cum semnăm prezența

Aparatele de pontaj erau omniprezente la locul de muncă în trecut. Fiecare fabrică, fiecare birou sau regie de transport avea un aparat de pontaj care înregistra prezența angajaților. În prezent însă, un astfel de aparat e complet redundant la locul de muncă, nimic mai mult decât un consumator de hârtie.
În prezent, managerii eficienți folosesc softuri de pontaj pentru a verifica prezența angajaților. Nu doar că acestea sunt mai rapide și mai ușor de folosit, dar elimină complet posibilitatea apariției erorilor, lucru care economisește bani și timp. În plus, un software specializat pentru pontaj nu necesită hârtie, carton sau alte materiale consumabile, economisind bani.

2. Cum comunicăm

Ultimii 10 ani au adus cu ei schimbări dramatice în ce privește mijloacele de comunicare pe care le folosi la locul de muncă. Conform Australian Institute of Knowledge, apariția smartphone-urilor a făcut comunicarea între oameni mai ușoară și mult mai convenabilă, deși a avut și un impact asupra comportamentului lor, făcându-i mai puțin sociabili. Deși existau telefoane mobile și acum 10 ani, smartphone-urile au deschis calea unor schimbări destul de mari, care au transformat felul în care comunicăm. Cu un smartphone nu mai trebuie să aștepți să ajungi la birou ca să trimiți un email sau un fișier unui client; o poți face de oriunde, direct de pe telefonul tău. De asemenea, smartphone-urile ne oferă acces la internet și o serie de aplicații pe care le putem folosi pentru a ne îmbunătăți munca și a ne crește productivitatea la birou.

3. Unde lucrăm

Programul nostru de lucru a suferit schimbări dramatice în ultimul deceniu, odată cu răspândirea muncii la domiciliu. Deși existau angajați care lucrau de acasă și în trecut, în ultimul deceniu numărul lor a crescut exponențial, această practică devenind tot mai răspândită. Posibilitatea de a lucra de acasă exista și în trecut, însă răspândirea internetului a fost catalizatorul care a produs cu adevărat schimbarea. Accesul permanent la informație ne permite să ne facem treaba de oriunde, menținând, în același timp, și un canal de comunicație cu colegii sau superiorii de la locul de muncă. În consecință, prezența noastră fizică nu mai joacă un rol așa de important în procesul de muncă. Acest lucru i-a făcut pe mulți angajatori să privească mai deschis posibilitatea muncii de la domiciliu, întrucât nu necesită eforturi din partea lor și nici pierderi în productivitatea angajaților care lucrează astfel.

Sursa: Libertatea

Comments

comments

Apelează