Acord provizoriu cu Parlamentul European pe Directiva privind creșterea transparenței și predictibilității la locul de muncă
Președinția României la Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind directiva care vizează creșterea transparenței și predictibilității condițiilor de muncă în UE.
Documentul își propune să răspundă provocărilor pieței muncii în contextul evoluțiilor demografice, digitalizării și al apariției unor noi forme de angajare.
În același timp, acesta introduce noi drepturi minime și reguli de informare a lucrătorilor cu privire la condițiile de muncă.
“Noile forme de muncă oferă oportunități, dar creează și incertitudini în ceea ce privește drepturile lucrătorilor și protecția lor socială. Directiva va introduce un set de drepturi minime menite să sporească securitatea și predictibilitatea relațiilor dintre angajați și angajatori”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale din România.
Viitoarea directivă prevede ca angajatorii să informeze lucrătorii asupra aspectelor esențiale ale relației de muncă, cum ar fi:
– identitatea părților implicate în raportul de muncă;
– locul de muncă, precum și natura muncii;
– valoarea salariului de bază și a altor drepturi;
– durata standard a zilei sau săptămânii de lucru, atunci când acestea pot fi
În plus, acordul provizoriu stabilește o serie de drepturi minime suplimentare pentru lucrători:
– posibilitatea de a lucra, în paralel, la un alt angajator;
– limitarea perioadei de probă la maximum 6 luni; o perioadă de probă mai mare este permisă numai în cazul în care aceasta este în interesul lucrătorului sau este justificată de natura muncii;
– posibilitatea de a solicita, după cel puțin șase luni de vechime la același angajator, un loc de muncă cu condiții mai previzibile și mai sigure;
– dreptul de a beneficia de formare gratuită, atunci când acest lucru este prevăzut în legislația UE sau în cea națională.
Informații suplimentare:
Propunerea pentru o mai mare transparență și predictibilitate la locul de muncă a fost lansată de Comisia Europeană în decembrie 2017. În iunie 2018, Consiliului Uniunii Europene și-a prezentat punctul de vedere care a stat la baza negocierilor cu Parlamentul European.
După aprobarea acordului provizoriu de către Comitetul Reprezentanților Permanenți al Consiliului, urmează votul oficial, atât în Consiliu, cât și în Parlamentul European.
Sursa: Ministerul Muncii si Justitiei Sociale