Nivelul de expertiza, retentia angajatilor si dezvoltarea liderilor, principalele preocupari ale angajatorilor romani
Invatarea continua in vederea mentinerii unui nivel ridicat de expertiza, implementarea celor mai potrivite masuri pentru cresterea gradului de retentie a angajatilor si dezvoltarea liderilor sunt principalele tendinte indicate de catre respondentii locali ai studiul Global Human Capital Trends 2019, realizat de Deloitte. “Principala preocupare a angajatorilor romani este legata de mentinerea nivelului expertizei angajatilor in vederea obtinerii rezultatelor de business vizate, aceasta fiind posibila prin invatarea pe tot parcursul vietii (90% dintre respondentii la studiu au indicat acest aspect). Continuand topul preocuparilor angajatorilor locali, pe urmatoarele locuri regasim dezvoltarea liderilor, aspect indicat de catre 84% dintre respondenti, si imbunatatirea experientei angajatilor in vederea cresterii gradului de retentie (tot ceea ce angajatii experimenteaza in relatia cu angajatorul lor), aspect indicat de catre 78% dintre respondenti. Aceste rezultate vin ca urmare a doua dintre principalele provocari intalnite de organizatiile din Romania: dificultatea de a retine angajatii valorosi in contextul unei piete a muncii foarte competitive si capacitatea redusa de formare a liderilor care sa asigure retentia si care sa dezvolte business-ul. Invatarea pe tot parcursul vietii nu mai este o chestiune ce tine de avansarea in cariera, ci a devenit esentiala pentru gestionarea responsabilitatilor curente, in contextul nevoii de a sustine cariere care dureaza mai multi ani si al faptului ca responsabilitatile fiecarui loc de munca sunt in continua schimbare”, a declarat Raluca Bontas, Partener Global Employer Services, Deloitte Romania. Dezvoltarea liderilor este evidentiata ca una dintre tendintele globale de catre editiile studiului Global Human Capital inca din 2013. 75% dintre respondentii globali cred ca este necesar ca liderii sa inteleaga noile tehnologii pentru a actiona eficient. De asemenea, respondentii studiului considera ca programele actuale de dezvoltare a abilitatilor specifice liderilor au un nivel redus de eficienta.
“Liderii secolulului XXI trebuie sa faca fata unor cerinte care nu au fost intalnite anterior, asadar este esential pentru companii sa dezvolte lideri care sa raspunda acestor cerinte. Este important ca organizatiile sa formeze lideri din interior si sa ajusteze programele de dezvoltare, deoarece acestea nu par sa functioneze, conform opiniei participantilor la studiu. Imbunatatirea experientei angajatilor ramane o prioritate pentru organizatiile din Romania si din intreaga lume”, a mai spus Raluca Bontas. In ceea ce priveste imbunatatirea experientei angajatilor, unele dintre actiunile concrete care pot duce la acest deziderat sunt luarea deciziilor tinand cont de impactul pe care acestea il vor avea asupra oamenilor, evidentierea impactului pe care activitatea lor il are atat asupra organizatiei, cat si asupra societatii in ansamblu, asigurarea unei conduceri eficiente. Mobilitatea angajatilor este, de asemenea, printre cele mai importante tendinte identificate de studiul Human Capital Trends 2019, 78% dintre respondentii locali considerand acest subiect ca fiind important sau foarte important. Raportul subliniaza faptul ca, in contextul pietei fortei de munca foarte competitive din ultimele doua decenii, mobilitatea interna a angajatilor pentru identificarea resurselor umane potrivite reprezinta un subiect de mare interes. De asemenea, reprezentantii noilor generatii au tendinta de a fi mai putin rabdatori si, daca nu au ocazia sa se dezvolte in cadrul companiei, atunci cauta oportunitati de dezvoltare personala si profesionala in afara companiei. 64% dintre respondentii locali la studiu au indicat faptul ca oportunitatile de mobilitate interna au crescut in ultimii trei ani si spun ca se asteapta la acelasi trend pentru urmatorii trei ani (82%). Principalele motive pentru care sunt implementate programe de mobilitate interna sunt acelea ca duc la cresterea implicarii angajatilor si ca faciliteaza identificarea resurselor potrivite pentru anumite roluri critice, conform studiului.
In ceea ce priveste recompensarea totala a angajatilor, raportul subliniaza ca acest domeniu cuprinde mai mult decat beneficiile financiare si este util ca organizatiile sa foloseasca tot mai mult sisteme personalizate, care reprezinta elemente-cheie de retentie si de mentinere a productivitatii angajatilor. Aceste sisteme includ structura flexibila a remuneratiilor, oportunitati de dezvoltare profesionala si personala, roluri care sa le asigure sentimentul de sens al muncii realizate. 63% dintre respondentii locali considera acest subiect ca fiind important sau foarte important. Si in 2018, personalizarea pachetelor de beneficii a fost un subiect foarte important pe agenda departamentelor de resurse umane, impreuna cu bunastarea angajatilor, vazute ca metode de a imbunatati productivitatea angajatilor.
In contextul celei de-a patra revolutii industriale, pe masura ce procesele automatizate preiau sarcinile repetitive, joburile vor presupune tot mai putina munca de rutina si astfel se vor pune bazele pentru ceea ce raportul numeste “superjobs”. Acestea vor combina abilitati si competente din mai multe domenii, deschizand oportunitati pentru mobilitate, avansare si pentru adoptarea rapida a noilor competente necesare in prezent. In acest scop, organizatiile investesc tot mai mult in recalificare si in cursuri pentru angajati. Raportul anual Global Human Capital Trends realizat de Deloitte, ajuns anul acesta la a noua editie, este cel mai mare studiu de acest tip si se bazeaza pe o analiza complexa a raspunsurilor furnizate de respondenti din intreaga lume care lucreaza in diferite industrii si departamente ale organizatiilor, in principal in resurse umane. In acest an, la studiu au participat aproximativ 10.000 de respondenti din 119 tari, inclusiv Romania. Este al patrulea an in care studiul include date din tara noastra.
Sursa: www.wall-street.ro