fbpx

Contact

Femeile românce sunt mai tari ca bărbaţii, susţine Banca Mondială

Femeile din România conduc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte implicarea lor în profesiile dominate în mod tradiţional de bărbaţi, respectiv în ştiinţele exacte, matematică şi informatică. Este declaraţia directorului executiv al Băncii Mondiale, Kristalina Georgieva, într-un discurs rostit la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Este mult mai probabil ca femeile din România să obţină o diplomă în inginerie sau în manufactură, spre deosebire de femeile din alte ţări ale Uniunii Europene, a precizat reprezentanta Băncii Mondiale.

“Este extraordinar să vezi că femeile din România excelează în zone de interes dominate în mod tradiţional de bărbaţi, precum ştiinţa, matematica şi informatica. Acest lucru reprezintă un foarte bun exemplu pe care alte ţări din UE ar putea să îl urmeze”, a afirmat Kristalina Georgieva.

De asemenea, România se mândreşte cu cea mai scăzută diferenţă salarială dintre bărbaţi şi femei din UE, cu un procent de 5,2%, în contextul în care această diferenţă este în medie la nivelul UE de 16%, a adăugat Georgieva.

Aceasta a subliniat importanţa investiţiei în capitalul uman, pentru realizarea succesului economic într-o eră a transformărilor provocate de evoluţiile tehnologice.

Directorul executiv al Băncii Mondiale a atras atenţia asupra importanţei angajamentului luat de România în ceea ce priveşte egalitatea de gen, arătând că România a obţinut 90 de puncte la recentul raport al Bancii Mondiale – “Femeile, Afacerile şi Legislaţia”.

“Pentru ca ţările să reuşească în această economie digitală ce se dezvoltă rapid, egalitatea de şanse la locul de muncă între femei şi bărbaţi este necesară, în toate sectoarele şi regiunile”, a afirmat Georgieva, conform Agerpres.

Dovezile arată că tehnologia produce o transformare în piaţa muncii, schimbând natura firmelor, creând noi modele de afaceri şi crescând numărul de oportunităţi de angajare, se menţionează în comunicatul Băncii Mondiale. Astfel, tehnologia aduce oportunităţi dacă oamenii dispun de competenţele necesare pentru a participa la noua economie digitală globală în curs de dezvoltare. Cel mai important lucru pe care îl pot face ţările pentru a se pregăti pentru locurile de muncă ale viitorului este să investească în oameni pentru a-şi consolida capitalul uman, completează sursa.

Pe de altă parte, Kristalina Georgieva a arătat că productivitatea românilor poate fi crescută şi prin promovarea unui sistem de sănătate performant.

“În ultimele două decenii, în domeniul sănătăţii au existat multe îmbunătăţiri, dar trebuie să fie făcut mai mult pentru a atinge nivelul din alte ţări ale UE. Un sistem de sănătate mai echilibrat şi mai integrat va îmbunătăţi vieţile oamenilor prin soluţii care descoperă afecţiunile într-o etapă incipientă, crescând astfel productivitatea”, a adăugat reprezentanta Băncii Mondiale.

Sursa: www.romanialibera.ro

Comments

comments

Apelează