Aproape 4.300 de companii au depus cereri pentru circa 22.500 de părinţi care vor zile libere plătite pentru a sta acasă cu copiii. Părinţii care vor să stea acasă cu copiii vor primi 75% din salariul de bază pentru fiecare zi liberă, dar nu mai mult de echivalentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut pe economie
Între 1 şi 6 mai, 4.291 de companii au depus cereri pentru 22.482 de angajaţi care au solicitat zile libere pentru a sta acasă cu copiii în această perioadă când şcolile sunt închise, au spus reprezentanţii ANOFM, la solicitarea Ziarului Financiar.
Deputaţii au votat, miercuri, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 30/2020 potrivit căreia părinţii vor putea solicita zile libere plătite pentru a-şi supraveghea copiii până la încheierea anului şcolar.
Părinţii care vor solicita zile libere pentru a sta acasă cu copiii în această perioadă vor beneficia de ajutor de la stat de 75% din salariul de bază pentru fiecare zi liberă, dar nu mai mult de echivalentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut pe economie. Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei.
Companiile trebuie să plătească mai întâi din banii lor indemnizaţiile pentru zilele libere respective. O modificare făcută de deputaţi prevede scurtarea de la 60 de zile la 15 zile a termenului în care angajatorii îşi vor putea primi înapoi de la autorităţi banii pe care i-au plătit angajaţilor lăsaţi să stea acasă cu copiii. De zilele libere plătite beneficiază părinţii cu copii de până la 12 ani şi părinţii cu copii cu dizabilităţi de până la 18 ani.
Noile prevederi vor extinde măsura şi pentru părinţii ce au copii cu dizabilităţi de până la 26 de ani. Zilele libere plătite se acordă dacă munca de acasă sau telemunca nu sunt posibile. Deputaţii au mai introdus o prevedere prin care părintele salariat nu mai poate beneficia de zilele libere să stea acasă cu copiii, dacă soţul/soţia a intrat în şomaj tehnic. În plus sunt şi categorii de angajaţi pentru care angajatorul poate refuza din start dreptul angajatului-părinte la zilele libere plătite, în funcţie de natura jobului.
Potrivit Legii nr. 19/2020, în vigoare în acest moment, părinţii beneficiază de zilele libere pentru supravegherea copiilor pe perioada suspendării cursurilor şcolare, nu doar pe perioada stării de urgenţă.
Sursa: www.zf.ro