fbpx

Contact

INS: Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată a crescut cu 10,2% în primul trimestru

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 2,33% faţă de trimestrul precedent şi de 10,20% faţă de aceeași perioadă din 2019, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS). ”În trimestrul I 2020 costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 2,33% faţă de trimestrul precedent şi de 10,20% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior”, arată INS.

În trimestrul I din acets an, comparativ cu trimestrul IV 2019, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a scăzut în majoritatea activităţilor economice comparativ cu trimestrul precedent. Cele mai semnificative scăderi ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,98%), industria extractivă (-3,44%), tranzacţii imobiliare (-3,25%).

Faţă de trimestrul IV 2019, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (11,30%), învăţământ (5,77%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (4,70%), respectiv comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,75%), informează News.ro.

Faţă de trimestrul anterior, creşterea componentei cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 2,32%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 2,50%.

Creşterile costului orar al forţei de muncă faţă de trimestrul precedent au fost influenţate şi de întreruperea activităţii în contextul Covid-19, prin diminuarea timpului efectiv lucrat.

În trimestrul I 2020, comparativ cu trimestrul I 2019, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice. Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (13,85%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (12,67%), transport şi depozitare (12,39%) şi activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (11,06%).

Cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat înactivităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,96%), învăţământ (3,59%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (3,77%).

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent pentru componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 10,12%, iar pentru componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 11,86%.

Creşterile costului orar al forţei de muncă faţă de trimestrul corespunzător al anului precedent (dar şi faţă de trimestrul precedent) au fost influenţate şi de întreruperea activităţii în contextul Covid-19, prin diminuarea timpului efectiv lucrat, dar şi de compensarea cheltuielilor cu forţa de muncă aferente timpului nelucrat din luna martie, începând cu declararea stării de urgenţă, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale învigoare.

Indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.

”În contextul situaţiei cauzate de pandemia COVID-19, datele statistice infra-anuale pot prezenta un grad de fiabilitate, acurateţe, completitudine şi comparabilitate mai redus, ca rezultat al dificultăţilor apărute în urma aplicării măsurilor economico-sociale determinate de instituirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul României. Aceste dificultăţi au fost determinate, în principal, de accesul dificil la documentele financiar-contabile, cauzat de închiderea de cele mai multe ori subită a anumitor unităţi economico-sociale, de nefinalizarea la timp a acestor documente, de relaxarea termenelor legale de depunere a documentelor fiscale la instituţiile cu atribuţii în domeniu, de suspendarea temporară a activităţii unui număr semnificativ de unităţi economico-sociale sau chiar de încetarea activităţii unora dintre acestea. În costul orar al forţei de muncă, respectiv în câştigul salarial mediu orarsunt cuprinse şi sumele plătite salariaţilor pentru şomajul tehnic, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. În plus, indicatorii sunt influenţaţi de întreruperea activităţii în contextul Covid-19, prin diminuarea timpului efectiv lucrat”, se arată în comunicatul INS.

Sursa: www.newsweek.ro

Comments

comments

Apelează