RIL admis – Sumele plătite de o unitate medicală cu titlu de bursă de rezidențiat unui medic rezident nu constituie o cheltuială ocazionată cu pregătirea profesională a acestuia
RIL admis – Sumele plătite de o unitate medicală cu titlu de bursă de rezidențiat unui medic rezident nu constituie o cheltuială ocazionată cu pregătirea profesională a acestuia.
Încă o dată am scris istorie în legislația muncii !
Astăzi, 26.10.2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul formulat de către Colegiul de conducere al Curții de Apel Constanța care, la solicitarea formulată de către avocații Vasiliu și Miclea, a sesizat ICCJ cu privire la sumele plătite de o unitate medicală cu titlu de bursă de rezidențiat unui medic rezident.
Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizată cu următoarele probleme de drept:
1. Dacă sumele plătite de o unitate medicală cu titlul de bursă de rezidențiat unui medic rezident în conformitate cu O.U.G. nr. 103/2013 constituie o cheltuială ocazionată cu formarea profesională a acestuia în sensul art. 18 alin. (8) și alin. (8) ind. 1 din O.U.G. nr. 18/2009;
2. În cazul unui răspuns afirmativ la prima întrebare, dacă aceste sume trebuie restituite de medic în cazul în care acesta, deși nu continuă raporturile de muncă pe o durată egală cu durata rezidențiatului cu unitatea medicală cu care a încheiat contractul individual de muncă ca urmare a demisiei, își desfășoară în continuare activitatea în altă unitate medicală publică.
Apreciem și salutăm deschiderea de care judecătorii dosarului în care a fost adresată cererea de sesizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție și magistrații Colegiului de conducere al Curții de Apel Constanța au dat dovadă pentru sesizarea Instanței supreme în vederea pronunțării unei hotărâri care tinde să unifice practica judiciară cu privire la natura bursei de rezidențiat de care beneficiază medicii rezidenți.
Soluția pe scurt a Înaltei Curți de Casație și Justiție, publicată pe site-ul instituției: „Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Constanța şi, în consecință, stabilește că: În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 18 alin. (8) şi (8 ind.1) din Ordonanța Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanțarea rezidențiatului, aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu modificările şi completările ulterioare şi art. 18 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu completări prin Legea nr. 28/2014, cu modificările şi completările ulterioare, sumele plătite de o unitate medicală cu titlu de bursă de rezidențiat unui medic rezident în conformitate cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 103/2013 nu constituie o cheltuială ocazionată cu pregătirea profesională a acestuia în sensul art. 18 alin. (8) şi (8 ind.1) din Ordonanța Guvernului nr. 18/2009. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunțată în ședință publică astăzi, 26 octombrie 2020”.