Acord european pentru salariul minim adecvat
Statele membre UE și Parlamentul European au găsit în 7 iunie un acord privind cadrul pentru protejarea salariului minim adecvat. Noua legislație intra în vigoare în această toamnă.
Bruxelles protejează salariile minime adecvate printr-un cadru dezvoltat la nivel UE, fără a propune însă o soluție unică. Rolul partenerilor sociali și cel al convențiilor colective (acolo unde ele există) este păstrat.
In prezent, salariul minim este stabilit de fiecare stat membru prin diferite metode care țin de specificitatea națională și de tradiții și poate fi foarte diferit de la un stat la altul.
In propunerea sa de directivă din octombrie 2020, Comisia Europeană a propus crearea unui cadru european care să cuprindă aceste practici, dar cu garantarea unei plase de salvare.
Sunt însă privilegiate negocierile colective întrucât s-a remarcat că țările unde această practică există – ca țările scandinave – tind să aibă un nivel cu mult mai redus de sărăcie decât altele.
Existența salariului minim poate fi garantată prin aceste negocieri colective care ar trebui încurajate acolo unde ele nu există, spune Comisia Europeană.
Protecția salariului minim se va face prin inspecții periodice, conform acordului actual.
Iar statele membre și Parlamentul European sunt acum de acord ca actualizările salariilor minime statutare să aibă aloc cel putin odată la doi ani. Partenerii sociali vor fi implicați în stabilirea şi actualizarea acestor salarii.
Odată pecetluit, acest acord trebuie adoptat formal. Statele membre îl vor adopta în 16 iunie, iar Parlamentul European îl va vota în septembrie. El va intra apoi in vigoare la foarte scurt timp.
Sursa: www.rfi.ro