fbpx

Contact

Angajații companiilor de stat vor putea cumula pensia cu salariul. Excepție valabilă și pentru profesorii din preuniversitar și personalul medical

Cumulul pensiei cu salariul în instituții publice, pentru pensionarii care beneficiază de drepturi de pensie plătite din fonduri publice, va fi permis în cazul angajaților din companiile cu capital majoritar sau integral de stat. De această excepție vor beneficia și profesorii din învățământul preuniversitar, personalul din sănătate și cultură, precum și asistenții personali ai persoanelor cu handicap. Interzicerea cumulului pensiei cu salariul a fost introdusă în proiectul de lege privind modificarea OUG nr. 114/2018, pe care Guvernul și-a angajat luni răspunderea în Parlament. Tot prin acest proiect, Executivul interzice detașările de personal din mediul privat în instituțiile de stat. Interzicerea cumulului pensiei cu salariul în instituții publice fusese anunțată de Guvernul Orban inclusiv în proiecția bugetară și nu va ține cont de nivelul venitului, fie din pensie, fie din salariu. ”Beneficiarii dreptului de pensiei pentru limită de vârstă sau pensie abticipat sau anticipată parțial din sistemul public sau de pensii stabilite prin legi specifice nu vor putea cumula pensia cu veniturile realizate în cadrul instituțiilor publice, idiferent de modul finanțare sau subordonare al autorității publice”, a anunțat șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, săptmâna trecută. Potrivit Executivului, în anul 2020 se estimează că vor fi economii la bugetul general consolidat în sumă de 270 milioane lei.

Luni, în ședința reunită a Parlamentului, pentru angajarea răspunderii, Guvernul a prezentat o nouă formă a proiectului din lege, prin care cumulul pensiei cu salariul este permis în cazul pesonalului din societățile și companiile naționale, cu capital integral sau majoritar de stat, cărora li se aprobă bugetul de venituri și cheltuieli prin hotărâre de Guvern. Pensionarii pentru limită de vârstă vor putea fi menținuși pe post, prin decizia conducerii companiei de stat, cu ”numai în cazul în care postul nu poate fi ocupat de o persoană care nu a dobândit calitatea de pensionar și numai dacă neocuparea postului afectează buna funcționare a instituției”. Surse politice au declarat pentru Profit.ro că Guvernul avea în vedere inițial permiterea cumulului pentru S.N.C.F.R., care se confruntă cu lipsa de personal calificat, dar în cele din urmă au fost incluse toate companiile de stat. Cumulul pensiei cu salariul va fi permis și pentru profesorii din învățământul preuniversitar, personalul din sănătate și cultură, precum și asistenții personali ai persoanelor cu handicap. De asemenea, angajații Academiei Române și piloții Școlii Superioare de Aviație Civilă vor putea cumula pensia cu salariul în sistemul public. De asemenea, interdicția nu se va aplica pentru persoanele în cazul cărora durata mandatului este stabilită prin Constituție, precum șeful statului, judecătorii Curții Constituționale sau parlamentari.

Posibilitatea cumulului cuantumului pensiei cu câștigul salarial sau după caz, cu veniturile asimilate acestuia, din exercitarea unei activități pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităților sau instituțiilor publice centrale sau locale presupune un efort dublu asupra bugetului general consolidat, susține Guvernul.

Din centralizarea datelor transmise Ministerului Finanțelor Publice, la nivelul lunii octombrie 2019 se înregistra un număr de 13.474 posturi ocupate cu personal care cumulează pensia cu salariul (din care 3.944 posturi în învățământul preuniversitar, 996 posturi în învățământul universitar, 1.282 în unitățile sanitare). În proiecul de lege menționat, Executivul a stabilit că nu vor mai fi permise detașările din sistemul privat în sistemul public. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2020 nu se mai pot efectua detasări la instituțiile autorităților publice centrale și locale atât de la operatori economici cu capital majoritar sau integral de stat, precum și de la persoane juridice de drept privat.

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează